Scroll Top

Мајстори за илузију и комику

majstori-za-iluziju-i-komiku
Сличне теме

Мађионичарски дуо Пикси и Зека

Магија је широк појам, а ми смо хтели да достигнемо највиши ниво. Највише се бавимо комичном магијом, која је веома тешка јер није лако насмејати људе на прави начин

Дејан Ђурђевић познатији као Пикси и Вељко Радић звани Зека успешан су мађионичарски тандем, који је скоро две деценије у свету магије. Пријатељи од детињства, перформанс базирају на пријатељству, смеху и позитивној енергији, а илузијом и комичном магијом забављају и децу и одрасле на наступима, рођенданима, свадбама и другим прославама.

За Борбу откривају више о томе како су ушли у свет магије, колико је времена потребно да се савлада трик, али и колико труда и одрицања је било потребно да би се усавршила комична магија.

– Видео сам неколико трикова који су ми били занимљиви и одлучио да научим неколико, како бих забављао друштво. После неког времена другари су ми рекли да смислим неке нове и тако сам их научио још. Помислио сам да, ако већ забављам друштво, зашто не бих могао да се усавршим и забављам и друге људе.

Прве трикове сам вежбао пред Пиксијем, другом из детињства. Једном приликом пријатељ ме је позвао на дечји рођендан да изведем тих неколико трикова што сам знао, а ја сам повео и Пиксија, да додатно анимира децу. То је било 2004, када смо нас двојица дошла на идеју да заједно постанемо мађионичари, што је у Србији и тада била, а и сада је, реткост – да мађионичари у тандему наступају – каже Вељко Радић Зека.

Пре него што су закорачили у свет магије, имали су сасвим обичне послове. Пикси ради у Градском саобраћајном предузећу, док је Зека био запослен у Борби, у чијим просторијама је и научио своје прве трикове. Да би постигли успех који имају данас, уложили су у магију много труда, вежбе и љубави. Како кажу, највише су трпеле њихове породице.

– Одрицање је свакодневно, вежбање, припреме у салама и усавршавање нових трикова. Потребно је да се много посветиш, да волиш овај посао, али је потребан и таленат. Магија је широк појам, а ми смо хтели да достигнемо највиши ниво – наводи Дејан Ђурђевић Пикси.

У мађионичарске трикове спадају илузије, карте, микромагија, као и манипулација, која представља најтежи облик јер се све изводи рукама.

– Ми смо мајстори за илузије и комику. Највише се бавимо комичном магијом, која је веома тешка јер није лако насмејати људе на прави начин – објашњава Зека.

Трикови су разни, од оних с картама, нестајањем куглица, запаљивим папирићем, који се претвори у новчаницу, па до оних озбиљнијих, у којима се тела “пресецају” напола. Време за њихово усавршавање је индивидуално и, како откривају, неки трик се увежба за свега неколико минута, док се неки спремају и месецима, а међу најзахтевније спадају они с илузијама.

Иако су велики професионалци, питали смо их да ли се дешава да им неки трик не пође за руком.

– Дешава се и данас. Поента је у томе да, када се то деси, знаш само ти. Потребно је да у тренутку импровизујеш нешто друго и убедиш публику да је баш то требало да се догоди. Ми смо мајстори за импровизацију – објашњавају.

Перформанс пун трикова с различитим реквизитима, где ствари магично нестају, само је загревање за оно што следи током програма. Њихов наступ пун је позитивне енергије, а комично-магичне тачке укључују микс забавних трикова, рецитација и пошалица. Занимало нас је да ли постоје разлике између дечјих трикова и оних за одрасле.

– Што се тиче дечјих рођендана, највише се одушеве када виде голуба. Али то је слично и код одраслих, не разликују се много наступи. Глуп трик не постоји, постоји само глупо извођење. Сваки трик је добар када се изведе на прави начин. Чар је у извођењу – наводи Радић, и потом нам открива анегдоту где су управо дечје трикове изводили одраслима.

– Једном приликом радили смо дечји рођендан у играоници и човек чије је дете славило рођендан није седео са гостима, већ је гледао наше трикове. Након неколико дана нас је позвао да дођемо у један ресторан и изведемо исте трикове. Дошли смо с “дечјим триковима”, ушли у ресторан, а затекли су нас одрасли, нигде деце, а да ствар буде још већа, била је то прослава када је чувени фудбалер Дејан Станковић добио Златну лопту. Збуњено, упитао сам: “Где су деца?”, а он ми на то каже: “Па не за децу, за нас.”

У том тренутку били смо осуђени на “дечје трикове”, тако да једино што смо могли да променимо била је прича током извођења. Направили смо озбиљан шоу и тада смо схватили да је битно само на који начин се они изводе, нема дечјих трикова и трикова за одрасле. Одрасли се одушеве исто као и деца и, ако добро презентујеш трик, онда нема грешке – истиче Радић.

Пикси и Зека наступају пред различитом публиком широм света, а њихова магија одвела их је чак до Катара, где су били гости једног дечјег фестивала. Кроз интерактивне наступе гости су на разним прославама, рођенданима, свадбама, а већ неколико година учествују и као жири на фестивалима.

– Дошли смо до тог нивоа да оцењујемо друге. Ретко који трик ме одушеви јер унапред видим шта ће се десити. Оно што ме највише одушеви је нека прича док то гледам. Када мађионичар изађе на сцену, тачно могу да претпоставим који су му трикови и реквизити, али оно што не знам јесте прича коју је осмислио. И то је оно што ме одушеви, а што је после толико година јако тешко – говори Зека.

На предлог пријатеља, 2019. пријавили су се на једно такмичење за таленте где су однели победу. Био је то, признају, велики изазов за њих, али и најбоља промоција магије.

– Када смо прошли у полуфинале, радили смо илузије које не ради нико у Србији. Таквих илузија има само десет у свету, а прави их мађионичар Верољуб Воштинић. Склопили смо договор да ће нам помагати и да, уз сваку илузију коју нам поклони, користимо да промовишемо магију. Улагали смо у наступе и трудили се да оставимо позитиван утисак.

У финалу смо радили илузију која је уједно и наш најопаснији наступ, а то је гађање асистенткиње стрелама. Њу су чланови жирија насумично изабрали из публике, а ми смо имали повезе на очима. Однели смо победу, која нам је много значила, и испромовисали магију на најбољи начин – наводи Пикси.

Иако нема много мађионичара у Србији, они би волели да их буде што више, а сваком ко тек треба да уплови у свет магије несебично деле своје знање.

– Сваком мађионичару откријем трик јер магија може да напредује само ако једни другима помажемо. Моја порука младим мађионичарима је да, ако воле ово, морају много да вежбају, али да не гледају много Јутјуб.

На друштвеним мрежама се појављују клипови на којима се откривају трикови, али најбитније је да човек буде оригиналан јер, ако личимо сви једни на друге, не можемо да напредујемо. Раније су постојале књиге у којима је објашњено како се ради трик, а на теби је да осмислиш његово извођење – закључује Радић.


Спрема се невиђени шоу

– Спремамо један озбиљан илузионистички породичан шоу, намењен старијој деци и одраслима. Биће то велика турнеја по Србији. Тренутно смо на пробама и једва чекамо да публици покажемо нове илузије. Биће то један, досад невиђен, шоу, поручују мађионичари Пикси и Зека.


Фото: Приватна архива

Додај коментар: