Scroll Top

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ХУМОРА И САТИРЕ „ЗЛАТНА КАЦИГА“ У КРУШЕВЦУ

me-unarodni-festival-humora-i-satire
Сличне теме

Ирански уметник Бенјамин Але Али добитник је „Златне кациге“ у категорији карикатуре на 30. Међународном фестивалу хумора и сатире у Крушевцу. Друго место припало је нашем познатом карикатуристи Мухамеду Ђерлеку а треће Дамиру Новаку из Хрватске. Свим награђеним ауторима признања ће традиционално бити уручена на Дан шале 1. априла који је уједно, симболично и дан када је у Крушевцу рођен Миодраг Петровић Чкаља, један од најистакнутијих домаћих глумаца односно комичара.

„Златна кацига“ у категорији приче припала је Крушевљанину Драгиши Павловићу-Расинском („Јубилеј орангутана“), Срба Такић из Власотинца добитник је „Златне кациге“ за песму „Сви су дани јубилеји“, док је афоризам Ђокице Миљковића из Новог Села, који гласи „Јубиларни, десети налог да обустави нелегално зидање, инвеститор обележио додавањем још једног спрата“ тријумфовао у категорији – афоризам.

Како је предочено у Културном центру, награду „Раде Брка“ добио је Марко Самарџија (Бачко добро поље) за причу „Јубиларна годишњица“.

Посебна категорија награда за карикатуру и стрип односила се на ауторе до 18 година, и ту је победница Викторија Гуркова из Бугарске. Друго место припало је Анђели Петровић (Панчево), а треће Павлу Тешићу из Чачка.

У оквиру фестивала чија је завршница 1.априла а који ће бити одржан у Галерији Беле сале КЦК-а, отворена је и изложба црногорског аутора Дарка Дрљевића, прошлогодишњег добитника “Златне кациге” за карикатуру. Дрљевић је председник  Удружења карикатуриста Црне Горе и огранка европског Удружења карикатуриста (ФЕЦО Монтенегро). До сада је освојио 160 награда на међународним такмичењима,а иза себе има и 57 самосталних и више од 450 колективних изложби.

Фото: КЦК

Додај коментар: