Scroll Top

Међународно Балетско такмичење у Болоњи

medjunarodno-baletsko-takmicenje-u-bolonji
Сличне теме

Од 10. до 12. новембра ове године, у Болоњи ће се одржати међународно Балетско такмичење

Градски челници престонице Емилије Ромање определили су легендарни Театар Дузе који ове године слави своју 200 сезону, за догађај који би требало да окупи младе балетске уметнике из целе Европе.

Директорка такмичења је Аја Јунг, уз изванредан тим кореографа и педагога који ће чинити жири и водити мајсторске часове.

На листи стручњака који лауреатима треба да понуде професионално усавршавање или ангажмане у важним европским трупама су Јакопо Годани, Паоло Манђола, Елизабета Ћерон, Ериберто Верарди, Валеријо Лонго, Микеле Оливијери, Жолт Елек…

У оквиру гала вечери, у Театру Дузе уз најбоље младе играче, наступиће као посебни гости Лусија Лакара и Метју Голдинг, балетске звезде које је наша публика имала прилике да упозна на Београдском фестивалу игре.

Кореограф Јакопо Годани верује да су “данас такмичења заменила аудиције, и као таква пружају шансу играчима да постану видљивији и добију прилику да започну своју каријеру на време”.

Аја Јунг подсећа да је концепт овог такмичења био понуђен Београду, као и да су бројни педагози, на челу са чувеним аргентинским играчем и балетском звездом Хулијом Боком, долазили у Србију и радили на припремама.

Нажалост, није се наишло на жељу или разумевање значаја овакве међународне смотре која има потенцијал да одреди будућност талентованих уметника, уједно представљајући важну туристичку атракцију за град у коме се одржава.

Она каже да ће „наша деца наставити да путују како би се одмерили са вршњацима, али и како би успели да дођу до стипендија за своје усавршавање или добили ангажман у иностранству“.

Такмичење у Болоњи охрабрује све узрасте да се представе на сцени, иако су међу заинтересованима најбројнији они од 14 до 18 година старости.

Различите категорије подразумевају класичну, неокласичну и савремену игру, као и соло, дуетне, односно ансамбл наступе.

Поред мајсторских часова, посебан сегмент, чиниће дискусије педагога, играча и кореографа, као и балетских критичара, са учесницима такмичења.

Позив је отворен за све ученике професионалних школа уметничке игре, а пријаве су могуће на сајту: www.bolognaballetcompetition.com

Фото (Аја): Милош Лужанин

Фото: Teatro Duse / BBC

Додај коментар: