Scroll Top

Мирис Јелениних јоргована у Ибарском Колашину

miris-jeleninih-jorgovana-u-ibarskom
Сличне теме

Под покровитељством Канцеларије за КиМ и Општине Зубин Поток, Дом културе Стари Колашин организовао је  традиционалну манифестацију Дани јоргована, у славу и част светитељке и краљице Јелене Анжујске и краља Уроша И, у Брњаку, у порти манастира Свети Ђорђе, у недељу, 29. маја.

Идејни творац ове манифестације био је Милан Глишовић, а захваљујући сарадњи Друштва француско-српског пријатељства “Јелена Анжујска” и Дома културе “Стари Колашин” ова свечаност обележава се сваке године у Ибарском Колашину, Краљеву и у Француској.

По први пут ове године централна прослава била је у Брњаку,  на месту где је Света Јелена имала своје дворе, у којима је дуго биравила и ту се упокојила, и прву школу за девојке које је учила писменошћу и раду.

“Захваљујући краљици Јелени Анжујској, Србија је имала један златан период у својој историји. Иако је дошла у Србију као странац, друге вере, она је оплеменила српски род и родила два сина који ће касније постати једни од најзначајнијих краљева у српској историји. Данас славимо Свету Јелену, и њеног мужа краља Уроша Првог, који је засадио долину јоргована између Краљева и Рашке. Овај кршевити предео изнад реке Ибра, коју су засадили Урошеви поданици, морао је процветати и замирисати плавим јоргованима, како би је подсећао на родну Провансу”, рекла је директор Дома културе “Стари Колашин” Андријана Живановић.

Аутор: М.Перовић

Фотографије: Дом културе: “Стари Колашин”

Додај коментар: