Scroll Top

Младе оперске наде надмећу се за награде на међународном такмичењу ,,Лазар Јовановић“

mlade-operske-nade-nadme-u-se-za-nagra
Сличне теме

У петак, 10. јуна у Београду почиње 19. Међународно такмичење соло певача „Лазар Јовановић“.Пред интернационалним жиријем представиће се младе оперске наде из читавог света. Од 10. до 12. јуна београдска публика биће у прилици да на Коларцу, три дана у низу, прати најзначајнијe и најеминентнијe оперскo такмичење у овом делу Европе. Главна награда за коју ће се надметати такмичари из 13 земаља, узраста од 16 до 33 годинe је солистички концерт са оркестром на великој сцени Коларчеве задужбине, уз финансијску награду у износу од 500 евра.Такмичење ће бити свечано отворено 8. јуна у 17ч у Атријуму Народног музеја у Београду концертом Оливере Гочанин, једне од 3 победнице, добитнице награде Културног елемента. Као и претходних година, сва три дана, такмичење се одржава се у Коларчевој задужбини, а међународни жири чине: Аријана Ђиљани Филип (Хрватска), Татјана Васле (Словенија), Ивана Димитријевић Аранђеловић (Србија), Мариа Темеши (Мађарска), Улф Бастлеин (Аустрија), Весна Шоуц (Србија), Дан Патака (Румунија) и Драгана Радаковић (Србија).Такмичењу је своју подршку дало и Министарство културе и информисања Репблике Србије.

Међународно такмичење соло певача „Лазар Јовановић“ својим вишедеценијским постојањем са правом важи за једно од највећих и најзначајнијих оперских такмичења у земљи и шире. Сваке године такмичење дочека преко стотину учесника из скоро десет земаља. Такмичење је намењено младим уметницима спремним да започну своју професионалну каријеру и да пред ауторитативним међународним жиријем одмере своје знање, уметничке квалитете и прикажу свој таленат. До сада, у жирију такмичења појављивала су се нека од највећих имена домаће и светске музичке сцене и педагогије, а победници такмичења су се током протеклих година потврдили као врсни музичари, освајајући светске концертне подијуме и оперске сцене.

Основано је 2003. године у част чувеном југословенском тенору Лазару Јовановићу и до 2015. године се одржавало у оквиру активности Музичке школе „Станковић“. Затим, услед изузетног пораста важности и значаја, такмичење је морало да потражи новог домаћина, па се тако од 2016. године одржава под окриљем Културног елемента, који уводи низ организационих и уметничких новина и који такмичење премешта из сала музичких школа у свој садашњи дом, Задужбину Илије М. Коларца.

Фотографије: AV Team Production 

Додај коментар: