Scroll Top

Монодрама о цару Галерију

monodrama-o-caru-galeriju
Сличне теме

У зајечарском театру синоћ је изведена премијера представе „Гај Галерије, Armentarius et deus” аутора Ружице Васић

Монодрама у пет чинова говори о последњим данима римског императора Гаја Галерија Валерија Максимијана по чијој замисли и налогу је изграђена царска палата Феликс Ромулиана, посвећена његовој мајци Ромули.

Цара Галерија уверљиво тумачи Фуад Табучић, који је и редитељ представе.

Сценограф је Мирко Стокић, костиме је израдила Горица Илић, а дизајн звука и визуелне ефекте потписује Душан Пурешић.

Према речима редитеља Галерије је одрастао са говедима, али војно дисиплинован, храбар, уз снагу сопствене воље прешао је пут од говедара до божанства.

После победе над Персијанцима, постаје Диоклецијанов зет и посинак, један од Цезара у систему Тетрархије који је Диоклецијан и успоставио.

Титула Августа је следећа. Након добровољног повлачења Диоклецијана са власти, Галерије се успиње на сам врх римске империје. Гради велелепна здања, исушује мочваре, претвара их у обрадиве површине, ствара мит о себи као богу (Херкулов бат, Марсов син), обрачунава се са непријатељима царства, све док не почне да болује од (тада) мистериозне болести.

Смрт његове мајке Ромуле је важна прекретница – својеврсни демант божанског, бесмртног порекла, удружује се са болешћу и доводи Галерија у сумњу над свим оним у шта је до тада веровао.

Фото: Позорште Зоран Радмиловић

Додај коментар: