Scroll Top

Од словенских традиција до савремених креација

od-slovenskih-tradicija-do-savremenih-kreacija
Сличне теме
MITA7113

Модна ревија инспирисана Краљицом Јеленом Савојском.

Трансформације – 10 дизајнера из 10 словенских земаља

Са великим задовољством Belgrade fashion week је прихватио прилику да буде део тима Форума словенских култура у пројекту Трансформације.

Посебно радује да је богата историја Београдске недеље моде, као платформе која подржава и промовише домаће модне ауторе који негују савремене модне тенденције инспирисане традицијом, препозната и на овај начин вредновања.

BFW увек иде корак даље, тако да ће након изложбе Трансформације: Од словенских традиција одевања до савремених креација одржане овог септембра у Музеју примењене уметности у Београду, приказати моделе са изложбе и на ревији у оквиру 52. Београдске недеље моде, са идејом да се кроз овај вид презентације да још једна димензија пројекту и допринесе његовој видљивости.

На ревији која ће свечано оворити 52. Perwoll Fashion Week у четвртак 2. новембра у Хангару у Луци Београд учествоваће 10 дизајнера из 10 словенских земаља, ЈСП – Јелена и Светлана Проковић – Словенија/Србија, Никола Бозхилов – Бугарска, Галина &амп; Николаy Бирyуков – Русија, Андреа Појездалова – Словачка, Дениса Додалова – Чешка, Јелена Холец – Хрватска, Драгана Христов – Северна Македонија, Кинга Крол – Пољска, Ивана Муришић – Црна Гора и Невена Ивановић – Србија.

Ревију, као и презентацију целог пројекта Трансформације код нас, је подржало Министарство културе Републике Србије.

Трансформације су оживеле посебне елементе културне баштине словенских земаља учесница, а модне колекције су инспирисане различитим причама, аутори су за полазиште својих путовања бирали различите историјске периоде. Са десетак ауторских визија и колекција, пројекат сада добија опипљиве темеље за успостављање дугорочне платформе за модно стваралаштво словенских земаља – и долазак до светских модних престоница са својим оригиналним сензибилитетом.

Осим временског и просторног повезивања, важан моменат пројекта представља и међугенерацијска размена и сарадња.

Мисија Форума словенских култура јесте да кроји контакте и на тај начин ствара везе између грађана тринаест словенских земаља. Тако се културне везе између словенских народа пажљиво обнављају, проширују и јачају.

Повезивање и сарадња најбоље подстичу креативност, обогаћују разноликост словенских идентитета и јачају културни дијалог у европском и глобалном простору.

Форум је традиционално место размене вредних знања и искустава. Покретачка тачка налази се у окупљању, размени, међународној и транснационалној сарадњи која доприноси видљивости и препознатљивом доприносу словенских култура у савременом постглобалном простору.

Специфичан словенски сензибилитет се трансформише у универзалну модну парадигму. Испоставило се да су то две потпуно компатибилне компоненте, „словенски дух“ и „глобална мода“ које се међусобно не искључују, већ се допуњују, па чак и условљавају.

Пројекат Трансформације има три стремљења. Пре свега да инспирише модне дизајнере да истраже своје ширење с благом породичне албуме или музејске колекције. Затим да охрабри локалне познаваоце моде да препознају звезде одрживе будућности у својој средини, а који су понекад удаљени само за смело укројен рукав.

Као и да увери стручну европску јавност да су дизајнерски обрасци, квалитет изведбе шавова и резова подједнако распоређени по целом континенту – и да вреди гледати и на исток и југ!

Фото: Промо

Додај коментар: