Scroll Top

На путу кроз родитељство

na-putu-kroz-roditeljstvo
Сличне теме

Панел дискусија, радионице и едукација у пет градова Србије

Статистички подаци доносе јасну слику о динамици породичног живота, откривајући да се из године у годину све више мама и тата укључују у пођеднаку бригу о деци. Према истраживањима Републичког завода за статистику, жене просечно проводе три и по сата дневно са малолетном децом, док је код мушкараца овај број нешто мањи – 2,24 сата. Охрабрујући подаци такође истичу да је све изједначеније ангажовање родитеља у свакодневним обавезама.

Како би се унапредили односи, решиле одређене дилеме родитељства и подстакла комуникација, замишљен је пројекат „На путу кроз родитељство“ као „путујући караван“, који ће у периоду од 11. маја до 15. јуна 2024. године суботама обилазити Ниш, Ужице, Нови Сад, Крагујевац и Јагодину. Циљ је да кроз панел дискусију и интерактивне радионице пружимо подршку и оснажимо будуће и садашње родитеље у суочавању са емоционалним изазовима родитељства.

Родитељство је путовање кроз лавиринт емоција, сазнања и промена. Свака фаза доноси своје радости, али и изазове који могу пољуљати и најсигурније родитеље. Од дилема о васпитању, бризи за здравље детета, до балансирања између посла и породице, родитељство често захтева стрпљење и дубоко разумевање. У том вртлогу емоција, ослонац и подршка постају кључни за превазилажење изазова.

У оквиру панела, будуће и садашње маме и тате имаће прилику да зароне дубље у свет родитељства. Сенка Симоновић психолог и дечији психотерапеут, осврнуће се на емоционалне изазове са којима се сусрећу мајке. Својом стручношћу помоћи ће мамама како да разоткрију, препознају, али и превазиђу изазове са којима се сусрећу, пружајући им корисне савете и стратегије. Још једна од тема биће процес постепеног осамостаљивања детета од мајке, наглашавајући важност развоја његове индивидуалности. Кроз дискусију, Сенка ће подстаћи родитеље да размишљају о дугорочним циљевима и како својим поступцима могу обликовати будућност своје деце.

Миша Стојиљковић, новинар, психолог и аутор емисије и подкаста „Тата ти си луд“, фокусираће се на перспективу очинства. Кроз своје лично искуство и анализе, говориће о изазовима и радостима родитељства из мушког угла, истражујући шта то заправо значи бити родитељ, како се развија однос са децом и које се то све промене јављају код мушкараца и жена. Осим тога, осврнуће се и на динамику партнерских односа након доласка деце на свет, пружајући савете како очувати интимност и равнотежу између породичних обавеза и пословне каријере. Учесници ће такође имати прилику да се дотакну теме друштвених очекивања о родитељству, осврћући се на традицију, родне стереотипе и перцепцију улога мама и тата. Јована Ружичић, психолог, оснивачица и директорка „Центра за маме”, ће се посветити теми комуникације и партнерства након доласка бебе. Уз своје стручно знање и лична искуства, заједно са учесницима истражиће како одржати здраву комуникацију и партнерски однос у турбулентном периоду родитељства, нудећи корисне савете за изградњу подржавајућег партнерског односа. Јована ће истаћи процес рађања мама и тата, истражујући како се мења систем вредности и идентитет у новој улози, а посебан нагласак биће на прилагођавању на нову реалност и породичну динамику. Модератор догађаја је Долорес Милошев Ердег, која ће својим искуством у вођењу подкаста на тему родитељства додатно обогатити догађај.

Сви заинтересовани се могу пријавити путем линка – ЛИНК

Панел дискусију организује Роса вода, која је више од једне деценије укључена у различите националне програме Владе Републике Србије и Министарства здравља за стварање бољег окружења како за маме и бебе, тако и целу породицу. До сада, Роса је покренула оснивање банке хуманог млека, покренула је 20 школи родитељства широм Србије, опремила је и успоставила собе за дојење, пружила је подршку патронажној служби широм Србије. Током 2024. године, Роса ће наставити да подржава рад патронажних служби и пружа подршку родитељству.

Фото: Панелисти, промо

Додај коментар: