Scroll Top

Национални дан родне равноправности

nacionalni-dan-rodne-ravnopravnosti
Сличне теме

Србија од прошле године, 11. јуна обележава Национални дан родне равноправности

Родна равноправност у свету, па ни у Србији није потпуно достигнута, а највећи проблем остаје насиље над женама и девојчицама.

Овај дан обележава се у знак сећања на 11. јун пре 182 године, када је у Србији отворена прва школа за девојчице.

Начело родне равноправности и недискриминације је једно од темељних начела људских права. Ипак, родна неравноправност је још увек врло присутна у огромној већини видова друштвеног живота.

Иако су представљене у двоструко повећаној мери у Народној скупштини после избора одржаних 2007. године, жене у Србији су још увек неравноправне и проблем постизања родне равноправности тек треба да се решава у својим разним појавним облицима.

Још увек постоји широко друштвено толерисано породично насиље на које још увек нема адекватне реакције (квалитативно и квантитативно) државних органа.

Свакодневно је видљива непропорционална представљеност на местима на којима се доносе политичке одлуке, стереотипно и увредљиво представљање и дискриминативно омаловажавање жена у медијима, али и у јавном, и политичком обраћању, па чак и у школским програмима.

Постоји још увек снажно присуство институционалног непоштовања једнакости могућности у економским и друштвеним односима као и знатно већа стопа незапослености жена.

Додај коментар: