Scroll Top

Наговештаји бољих дана

nagoveshtaji-bolih-dana
Сличне теме

ШАХОВСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ СЛАВИ 74. РОЂЕНДАН

Доласком председника Драгана Лазића и његовог тима на чело ШСС пре две године, појавиле су се назнаке да је за нама суморни период у ком смо били по страни на великим такмичењима

Овдашњи љубите­љи древне игре сигурно се са се­том сећају доба од педесетих до осамдесетих година прошлог века, када је Југославија била друга шаховска сила света, одмах иза неприкосновеног Совјетског Савеза. Скоро да није било та­кмичења на ком државни тим није освојио неку од медаља. У екипи су највећим делом били шахисти из Србије, углавном из Београда: Светозар Глигорић, Александар Матановић, Бори­слав Ивков, Милан Матуловић, Љубомир Љубијевић, Драгољуб Велимировић… Блистали су и на појединачним турнири­ма, а Глигорић и Љубојевић су у своје доба важили за најбоље играче света изван Совјетског Савеза. Тиме се може подичити и велемајстор Милунка Лазаре­вић, која је с Вером Недељковић и Kа­тарином Јовано­вић ­Благојевић освојила и сре­брну олимпијску медаљу у Сплиту 1963. Златно доба српског шаха завршено је почетком осамде­сетих, са тек покојим узлетом: бронзаном медаљом шахист­киња на Олимпијади у Солуну 1988. и сребрном на Европском првенству у Батумију у Грузи­ји 1999, мечом за изазивачицу Алисе Марић, с каснијом шам­пионком Kси Јун 1991, титулама светских омладинских првака Наташе Бојковић 1991. и Иго­ра Миладиновића две године касније.

Доласком на чело Шаховског савеза Србије председника Драгана Лазића и његовог тима пре две године, појавиле су се на­знаке да је за нама суморни период у ком смо били по страни на великим такмичењима. Промене су по­челе од темеља. Шаховска ор­ганизација је, и финансијски и у начину рада, много стабилнија него много година раније. Током године репрезентативци и нај­бољи млади играчи имају нов­чану накнаду за свој шаховски развој, а пред репрезентативна такмичења обезбеђене су им заједничке припреме. Домаћа надметања организована су на далеко вишем нивоу – створено је поверење између савеза и шахиста.

Осећај да су на заједничком задатку препорода српског шаха у играчима је побудио већу одговорност и мотив, а то се одразило и на резултате. На прошлогодишњем Европском првенству у Словенији шахисткиње су биле шесте, а шахисти осми. На недавно завршеној Олимпијади у Ченају, у никад бројнијој конкуренцији, женска селекција је заузела 13, а мушка 20. место. Оба састава су била боље пласирана од стартних позиција, али су игром и залагањем оставила још повољнији утисак.

ФОТО: ШАХОВСКИ САВЕЗ СЛОВЕНИЈЕ

ФОТО: ШАХОВСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ

Све је више и појединачних успеха. Готово без одмора после двонедељног надметања у Ченају челни играчи наших селекција поново су били у жестокој међународној конкуренцији и остварили запажене пласмане. На Европском првенству у Прагу у конкуренцији 123 играчице Теодора Ињац је заузела 11. место, што јој је донело статус прве резерве за Светски куп.

Александар Инђић је на турниру у Абу Дабију био 14, а затим у Дубаију осми, уз побољшање рејтинга. Велемајстор Велимир Ивић (20) прошле јесени је на Отвореном првенству Европе у Рејкјавику био 20. Уз све то, наш савез има изузетну сарадњу и односе са ФИДЕ и Европском шаховском унијом. Почетком марта, после скоро три деценије, Београд је био домаћин догађаја у који су биле упрте све очи шаховског света

– Гран-при турнира у циклусу такмичења за светског првака. Запаженје и дугогодишњи успе- шан рад Небојше Баралића, као организатора и судије. Пре две године био је главни судија Ту- рнира кандидата у Русији, а већ неколико година је и секретар судијске организације ФИДЕ. Има још планова, пре свих, рад на омасовљењу шаха и враћању древне игре у школе, али не као изборног већ обавезног предмета. Изгледа, како је прослављени велемајстор Александар Матановић рекао на прошлогодишњем обележавању Дану шаха, “да је зимски сан српског шаха прошао”.

Прослава у Дому војске

У Службеном гласнику Шаховски савез Србије први путсе помиње 19. септембра 1948, па управо због тога овај датум има посебну важност за српски шах. Прослава дана ШСС одржаће се 19. 9. ове године у Дому војске. Биће то идеална прилика да се сви љубитељи шаха окупе на једном месту, присете се славних дана који су иза нас, али и сазнају шта чека шахисте и шахисткиње у наредном периоду. Уз при­годан уметнички програм, ШСС доделиће и захвалнице за посебан допринос развоју српског шаха.

Мирослав Нешић

ФОТОГРАФИЈЕ: АРХИВА БОРБЕ

Додај коментар: