Scroll Top

Шаховски савез Србије прославио 74. рођендан

shahovski-savez-srbije-proslavio-74-ro-e
Сличне теме

У Дому војске Србије 19.септембра 2022. Шаховски савез Србије обележио је 74 године свог постојања и рада.Уз пригодан уметнички програм, присутнима су се обратили председник ШСС Драган Лазић, државни секретар Министарства омладине и спорта Милан Савић, каои олимпијска реперезентативка и велемајстор Теодора Ињац.

-Шаховски савез је у претходних 12 месеци наставио оно што је започео пре нешто ма ње од две године пре свега трудећи се да наше деловање осете играчи због којих све ово чинимо и радимо. Верујем да су иза нас остале године посртања, финансијских проблема и неслагања, а још више верујем да нас чекају године развоја, успеха, подизања стандарна као и подршка шахистима и шахисткињама. Испред нас је велики пројекат, а то је Шаховска Олимпијада у Београду 2028. године као и отварање Куће српског шаха која би могла да буде отворена у истом том периоду, ако не и раније. То су наши главни циљеви у будућности. Својим озбиљним радом ћемо наставити да оправдавамо подршку државе која нам је пружена, рекао је Лазић и додао да му је посебно задовољство што су међу приутним званицама легенде Александар Матановић и Алиса Марић. Државни секретар Министарства омладине и спорта Милан Савић честитао је првих 74 година Шаховског савеза и истакао да ће подршка бити још већа у наредном периоду, а да је на шахистима само да вредно раде.

Један од циљева савеза је повратак шаха у школе и то не као изборног већ као обавезног предмета. Генерални секретар ШСС Андрија Јоргић истакао је овом приликом да је шах пре свега витешка игра.

-Ми као ШСС са једном подршком конкретно и са оснивањем шаховске академије и да наравно уз ову базу шаха у школама не размишљамо наредних 10 до 15 година о будућности српског шаха, рекао је Јоргић.

У име шахиста и шахисткиња обратила се велемајсторка Теодора Ињац која је нагласила да су у последње две године људи у савезу урадили много и повратили поверење играча и играчица.

– Пре свега бих да кажем да ми је част што се испред свих саиграча и саиграчица обраћам пред оволиким бројем људи. Последње две године ситуација у нашем савезу и нашем шаху променила и ми сви добро знамо каква је шаховска историја на овим просторима. Статус нашег шаха некада је био јако важан, а сада се постепено враћамо тим путем. Појавили су се нови људи којима је заиста стало и који раде све што је у њиховој моћи како би српски шах поново запловио водама у којима је некада био – рекла је наша олимпијска репрезентативка.

Шаховски савез Србије доделио признања институцијама и компанијама за посебан допринос развоју и афирмацији шаха данас, али и шаховским радницима који су дали свој допринос и оставили траг у српском шаху. Награђени су Драгољуб Михајловић, у чије је име награду примио Боривоје Жарић, у име Милана Милићевића  Душко Којић, постхумно признање у име Милана Мише Пехина примио је  Мирослав Нешић. Новосадски шаховски клуб показао је како се негује углед клуба стицан дугих 100 година.  У то име директор клуба Милорад Лазић примио је признање.

Вредна признања поводом дана ШСС уручена су и медијским кућама, часопису Борба, листу Политика, телевизији Вести, РТВ Панчево и РТВ Студио Б.

Фотографије: Борба

Додај коментар: