Scroll Top

Најбољи дародавци су наши суграђани

najbolji-darodavci-su-nasi-sugradjani
Сличне теме

Збирка тренутно има око 4.000 књига различитог садржаја. Поклоњене књиге најпре се достављају школским библиотекама, а затим и хуманитарним установама

Смедеревско читалиште била је прва установа културе у Смедереву и једна од првих јавних библиотека у Кнежевини Србији. Из читалишта је настала Народна библиотека Смедерево, а о њеном значају и богатом Фонду сувишка књига за Борбу говори директор библиотеке Марина Лазовић.

– Фондови библиотека се богате на разне начине, а један од њих је и набавка путем поклона. Прилив поклона у нашој библиотеци је непредвидив и редован, а најбољи дародавци књига су појединци, наши суграђани, чији су разлози за поклањање књига библиотеци различити. Како би се на што бољи начин организовао рад с великим бројем наслова који пристижу у библиотеку, давно смо оформили Фонд сувишка, по угледу на Народну библиотеку Србије – објашњава Марина Лазовић.

Садашњи Фонд сувишка има око 4.000 књига различитог садржаја и намене. Књиге се најпре достављају школским библиотекама, а затим и установама које се баве хуманитарним радом.

– У библиотеци постоји Комисија за поклон и процену библиотечко-информационог материјала. Публикације за које се утврди да су потребне фондовима централне библиотеке бивају обрађене и инвентарисане. Комисија има утврђену политику рада, која се води потребама читалаца наше библиотеке, тако да се из Фонда сувишка поклањају, пре свега, оне књиге које су већ доступне нашим читаоцима или оне које више одговарају профилу библиотека којима се поклањају – истиче Лазовићева.

Смедеревска библиотека тренутно има око 250.000 библиотечких јединица и око 7.000 корисника.

– У наредном периоду планирамо неколико важних акција поклањања књига. Пре свега, одабране књиге ћемо даровати сигурној кући у Смедереву. Народна библиотека је помогла оснивање више мањих библиотека које раде у склопу установа попут Дома за ученике средњих школа „Милутин Миланковић“ у Београду и Дома за смештај старих лица у Смедереву. Оно чиме се сви поносимо јесте и чињеница да се радо одазивамо позивима црквених и манастирских библиотека и учествујемо у богаћењу тих фондова, сходно њиховим потребама. Недавно су учињени и поклони Манастирима Тумане крај Голупца, Милешева у близини Пријепоља и Велика Ремета – наводи Лазовићева. Ова библиотека има и веома богат и разноврстан културно-образовни програм. Већ је организовано неколико врло посећених књижевних вечери, образовно-креативних радионица, изложби књига различите тематике, литерарних конкурса, као и стручних предавања. У априлу ће бити одржан Дан библиотеке поводом 177 година од њеног оснивања.

аутор Кристина Антић

Фото: Народна библиотека Смедерево

Додај коментар: