Scroll Top

Портрети хероина данашњице

portreti-heroina-danasnjice
Сличне теме

Пред објективом су се нашле жене различитих професија и старосног доба, остварене у свим животним сферама

Предраг Пеђа Митић

Предраг Пеђа Митић се посветио фотографији која га је позиционирала у сам врх политичких фото-репортера. Након пола века рада на терену и тражења оног „савршеног тренутка“, који ће овековечити, каријеру је усмерио на посао за своју душу – на студијску фотографију. Његов најновији пројекат била је изложба „Оне“ у Kонаку кнегиње Љубице, поставка инспирисана успешним женама из најразличитијих бранши.

– Дуго нисам фотографисао даме и мислио сам да је сада право време за то. Окупио сам жене различитих професија и старосног доба које су остварене у свим животним сферама. Оне су пре свега, моје пријатељице, тако да је фотографисање за ову изложбу мени било право задовољство. На изложби су се нашли портрети професорки, студенткиња, новинарки и многих других инспиративних дама – наводи Митић. То да су жене биле музе и инспирација многим уметницима није ништа ново, али јесте чињеница да је Митића и његово фотографско умеће прославила управо жена. Насловна страна Борбе с фотографијом Драгане Миојевић Срдић с три подигнута прста испред воденог топа на демонстрацијама 9. марта 1991. вртоглаво је повећала тираж са 25.000 на 155.000 продатих примерака. Тако се Митић нашао у самом врху најбољих фото-репортера Србије. Пуне 22 године касније његова трећа самостална изложба „Оне“ посвећена је управо хероинама данашњице.

Пеђа и ,,оне“

– Све су то жене које ја свакодневно сусрећем у свом послу. Најлепше је радити са људима које познајеш. Најинтересантније је то што могу да их фотографишем и по два-три сата, али увек најбоља буде или прва фотографија или неколико оних последњих. То правило ме је пратило кроз читаву каријеру, не само кроз ову изложбу – објашњава Митић.

У свом студију у згради „Борбе“ данас прави мала ремек-дела. Открива нам да тренутно смиреност проналази у фотографијама портрета.

– Изместио сам се са посла политичког фото-репортера и препустио сам се студијској фотографији, што је много мирније. То је сада моја душевна храна. Током дугог периода своје каријере инспирацију и адреналин проналазио сам управо у политичким фотографијама са терена, док у овој фази живота смиреност и срећу видим у фотографисању портрета – закључује Митић.

После фотографија успешних дама, Митић најављује изложбу „Шмекери“, која ће бити употпуњена фотографијама познатих београдских фрајера.

Јеленин осмех – испуњено обећање

– Године 2013. морао сам да оперишем срце. Kомпликована и опасна операција, за коју уопште нисам знао да ли ће исход бити позитиван и леп. Међутим, тамо је радила и пазила нас медицинска сестра Јелена, која нас је осмехом и добротом опустила, охрабрила и утешила. Њена подршка у тим тешким тренуцима ми је била много важна и тада сам рекао, а да нас испунио, да, ако икада будем правио изложбу посвећену женама, она ће сигурно бити прва дама чији осмех ће се наћи на њој – истиче фотограф.

Додај коментар: