Scroll Top

Народном музеју Ужице додељена међународна награда за „Лапидаријум“

narodnom-muzeju-uzhitse-dodelena-me-un
Сличне теме

У немачком граду Алену, Народном музеју Ужице додељена је Међународна награда за заштиту и очување римског културног наслеђа. Награду је примила директорка Народног музеја Ужице, Славица Стефановић, а у конкуренцији за то признање била је и Царска палата Сирмијум из Сремске Митровице, као и мађарски Национални музеј са вилом Романа Балаца.

Лапидаријум античких споменика у Ужицу, отворен је 2011. у запуштеном простору некадашњег трезора бивше Народне банке Краљевине Југославије.

Сталну поставку ауторке мр Љиљане Мандић, више кустоскиње ужичког музеја, која је сада у пензији, чине 23 експоната из периода од другог до четвртог века. Изложени су ципуси – монолитни надгробни споменици, витови – заветни споменици, стеле – богато украшене камене надгробне плоче, жртвеници, коцке, фигуре лавова које су красиле улазе у храмове и гробнице.

Експонати изложени у Лапидаријуму пронађени су на ширем подручју ужичког краја, околини тог града, али и Пожеге, Косјерића, Бајине Баште, Нове Вароши и Пријепоља.

Фото: Славица Панић

Додај коментар: