Scroll Top

Стефан Арсенијевић: Част ми је што је “Страхињи Бановићу” припала награда која носи име оснивача ФЕСТ-а

stefan-arsenijevi-chast-mi-je-shto-je
Сличне теме

Жири за доделу „Политикине“ награде „Милутин Чолић“ једногласно је одлучио да признање за најбољи већински српски филм у програмима 50. ФЕСТ-а припадне редитељу Стефану Арсенијевићу за филм “Страхиња Бановић”. У образложењу стоји да је награда додељена “за изванредну глумачку изведбу, визуелну атмосферу филмских слика високог европског стандарда и за редитељско умеће с којим је једна од важних тема нашег континента спојена са минијатурном љубавном причом која је попримила епске размере”.

Стефан Арсенијевић, редитељ филма, поводом ове награде је изјавио: “Увек је значајно и посебно емотивно када добијете признање за свој рад у земљи у којој живите. Осећам велику част што је баш у години великог јубилеја нашем филму припала награда која носи име оснивача ФЕСТ-а Милутина Чолића. Посебно ми је значајно што су у жирију били критичарка „Политике“ Дубравка Лакић и двојица мојих колега, Милош Аврамовић и Немања Ћеранић. Хвала!”. Због великог интересовања публике, филм „Страхиња Бановић“ биће још једном приказан у великој сали Комбанк Дворане вечерас, 7. марта у 20 часова. Српска премијера филма “Страхиња Бановић” одржана је 25. фебруара у Комбанк дворани на отварању јубиларног 50. ФЕСТ-а.

Ово остварење ће се приказивати у неколико европских земаља, САД, Канади и у карипским земљама, а почетак биоскопске дистрибуције у Србији најављен је за септембар ове године, након приказивања на летњим филмским фестивалима. “Страхиња Бановић” је имао светску премијеру на 55. Међународном филмском фестивалу у Карловим Варима, где је освојио чак пет награда, укључујући и главну награду, Гран-при Кристални глобус за најбољи филм. Ово је први пут у овом веку да је српски филм тријумфовао у главном такмичарском програму на неком од светских фестивала најважније А категорије. “Страхиња Бановић” је до сада учествовао и на још 20 филмских фестивала, међу којима су били и престижни фестивали у Пинђау, Каиру, Севиљи, Монпељеу, Солуну, Хаифи, Трсту и другим градовима широм света.

Фото: Душан Миленкковић, ФЕСТ

Додај коментар: