Scroll Top

Наше мало некоме значи много

nase-malo-nekome-znaci-mnogo
Сличне теме

Борбина акција“Будимо и ми некоме Деда Мраз”

За децу из Прихватилишта време празника је најосетљивије јер нису са својим породицама, зато је важно да им се баш та да поклони пажња

Крај године је идеално време да учинимо добро дело и поручимо да је Нова година право време за даривања и добра дела, за нове почетке и радости. Вођени овом идејом, екипа часописа Борба организовала је хуманитарну акцију “Будимо и ми некоме Деда Мраз” и удруженим снагама прикупила средства за новогодишње пакетиће за децу Прихватилишта града Београда.

Посетом самом прихватилишту чланови редакције богатији су за једно незаборавно дружење с децом, али и за посебан осећај задовољства јер су, барем за тренутак, усрећили најмлађе новогодишњим поклонима. Уз добро расположење, игру, смех и забаву, деца прихватилишта показала су и своју креативност и заједно с новинарима Борбе цртала и правила новогодишње честитке.

– Једва смо чекали реализацију ове акције и долазак у прихватилиште да се дружимо са децом. Она су врло комуникативна и одушевила су нас реакцијом на нашу посету. Заједно смо певали, играли и цртали с њима. Ово је једно предивно и емотивно искуство које ћемо понети са собом. Сваки пакетић смо правили с много љубави и много нам значи што смо де ци улепшали дан овим малим гестом јер наше мало некоме заиста значи много – поручила је Андријана Мијајловић, организатор Борбине акције. Прихватилиште за децу Београда збрињава најосетљивије категорије младих из Београда и целе Србије, који се затекну на територији Београда. Од оснивања 1958. до данас овде је збринуто преко 70.000 деце.

– Прихватилиште је установа за привремено збрињавање деце у кризним ситуацијама. Ми смо 24 сата доступни за сву децу узраста од седам до 18 година. Оно што се може препознати као ризик за дете су ситуације попут детета без родитељског старања, једна велика неправда – каже Данијела Стајковић, директорка прихватилишта и додаје да су новогодишњи празници период када овој деци буде нарочито тешко, те да им од самих поклона много више значи контакт и разговор с људима и пренесена емоција. Колико је за ову децу важно да се укључују у социјалну средину, истиче и Валентина Најдановић Шошкић, специјални педагог прихватилишта.

– Деци прихватилишта много значи свакодневна подршка и ми ту подршку имамо од добрих људи који нас прате годинама, који нам помажу и који су уз нас. За децу је важно да се укључе у шире окружење и друже с људима, поготово за време празника, које је за њих најосетљивије јер нису са својим породицама. Они су са нама и ми се трудимо да будемо њихова породица и заједно с људима који долазе и посећују их дочарамо им празничну атмосферу – каже Најдановић Шошкићева.

Помозите и ви

Прихватилиште је прво место у које деца и млади дођу након измештања из ризичних и кризних ситуација. Годишњи број корисника је 400-600 деце и младих, а потреба за бригом коју прихватилиште пружа расте сваке године.

Сви грађани који желе да донирају одећу, књиге и играчке за децу прихватилишта могу то урадити сваког радног дана од девет до 18 часова на адреси прихватилишта Живка Давидовића 64, Београд

Фото:Наталија Кунић

Додај коментар: