Scroll Top

Научни скуп на тему “Национални идентитет Срба у региону – вера, образовање, култура”

nauchni-skup-na-temu-natsionalni-identi
Сличне теме

Центар за истраживање религије и политике у сарадњи са Управом за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, и Домом омладине Београда је организовао дводневни научни скуп на тему “Национални идентитет Срба у региону – вера, образовање, култура”. У име директора Управе за сарадњу са диаспором и Србима у региону господина Арно Гујона присутнима се обратио и поздравио их господин Ђорђе Алексић.

Први који је говорио на овом научном скупу је проф. др Здравко Пено са Богословског факултета у Фочи који је говорио на тему проблема конвертита, износећи податак да се почетком XX века у Босни 98% становништва изјашњавало као Срби. Након проф Пена уследило је излагање др Синише Пепића, предавача на Апслеy Бусинесс Сцхоол – Лондон, које се односило на тему Место и улога дијаспоре у српској дипломатији.

Он је указао на потребу да с еинтезивира сарадња диаспоре и матице. Такође је похвалио рад Директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону – господина Арноа Гујона рекавшида се директор бави проблемима наших људи у диаспори.

Декан Православног богословског факултета проф. др Зоран Ранковић је говорио на тему српског рукописног наслеђа у иностранстраним збиркама истакавши да је само у Народној библиотеци Француске пронашао 14 рукописних дела српске књижевности. У свом обраћању, др Марко Николић је излагао свој рад на тему религиозности у Србији као сегменту српског идентитета, док је др Владимир Коларић је говорио о културној политици као круцијалном елементу између националног и јавног интереса.

У даљем излагању, мр Јован Влаовић је говорио о националном идентитету Срба у Хрватској који су рођени након грађанског рата у Хрватској. Проф. др Илија Животић је говорио о угрожености српске културне баштине у региону са посебним акцентом на стратегију њеног очувања, а научни скуп је затворио ма Вук Јовановић, који је у свом излагању вршио компарацију верског образовања између веронаука у Србији, Републици Српској и Хрватској.

Додај коментар: