Scroll Top

Не верујте увек својим очима

ne-verujte-uvek-svojim-ochima
Сличне теме

МУЗЕЈ ИЛУЗИЈА, ЈЕДИНСТВЕНИ ИЗЛОЖБЕНИ ПРОСТОР У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА ЈЕ НЕШТО ВИШЕ ОД МАГИЈЕ

На овом месту тренираћете стрпљење, концентрацију и моторику, а експонати и разне оптичке варке поиграваће се вашим чулима

Да ли сте се икад запитали како илузије делују на мозак човека? Одговор на ово питање можете открити у Нушићевој 11, у центру Београда, где вам се нуди интригантно чулно и едукативно искуство с прегршт нових, занимљивих и још невиђених илузија.

Музеј илузија представља највећи музејски франшизни ланац на свету, који се тренутно налази на чак 30 локација широм света. Простире се на два нивоа, који ће вас попут лавиринта спровести кроз оптичке варке, илузије, али и бројне научне експонате, од којих су многи интерактивни. У њему се налази преко 50 експоната, који се деле на просторне илузије, илузије инсталације и оптичке илузије – објашњава Јелена Симић, директор продаје и маркетинга Музеја илузија.


30

музеја илузије налази се широм светa


ИСКРИВЉЕНА СОБА И ОГЛЕДАЛО ИСТИНЕ

Овај музеј дочарава свет у ком можете истражити илузије, доживети немогуће, али и научити понешто о перцепцији, људском мозгу и наукама попут биологије, психологије и оптике. Када закорачите у Музеј илузија, будите сигурни да више нећете у потпуности веровати својим очима јер ћете управо овде открити како вам свет илузија може пољуљати поверење у чула. Лаганим корацима упловите у Вортекс тунел и видећете како се овај експонат поиграва вашим чулима, потом одиграјте партију покера са својих пет клонова, уживајте у експонатима попут Варљивог ока и Бесконачног тунела. Захваљујући светлима и огледалима, експонат Бесконачни бунар обмануће ваша чула, а илузија ће постати успешна.

Уколико сте се икад запитали како су за филмове “Господар прстенова” и “Хобит” пронашли глумце патуљастог раста, одговор ћете сазнати управо у Амес соби. Ова искривљена соба добила је име по америчком офталмологу Аделберту Амесу, а изграђена је на такав начин да се због оптичке илузије посматрачу чини да је особа која стоји у једном углу див, док је у супротном углу патуљак. Овде можете пронаћи и бројне холограме, оптичке инструменте попут калеидоскопа, а ту су и илузије удубљеног лица. На овом месту, у центру Београда, открићете и бројне мистеерије, а једна од њих је и тада “огледала лажу”. Испред експоната Огледало истине открићете да заправо одраз који видите у огледалу није идентичан слици коју виде људи док вас гледају и сазнати како заправо изгледате. Овде ће вас и просторне илузије попут Колор собе, која вам пружа могућност да коначно ухватите своју сенку, поиграте се бојама, али и направите незаборавне фотографије, спровести кроз фантастичну авантуру.

ГЛАВА ПОСЛУЖЕНА НА ТАЊИРУ

На првом спрату налази се и незаобилазни кутак у ком се сви посетиоци зауставе и направе неке од најинтересантнијих фотографија, а оно што ће вам магија овде учинити јесте да доживите илузију скривеног тела и, не брините, нико се овде неће повредити, а имаћете утисак да послужујете нечију главу на тањиру. Музеј илузија у оквиру изложбеног простора има и Паметан кутак, који је богат логичким и дидактичким игрицама. Овде посетиоци свих узраста могу да се играју, такмиче, али и уче кроз разне мозгалице које развијају когнитивне способности. Квалитет мозгалица препознате су од Завода за унапређивање образовања и васпитања и управо кроз ове дидактичке игрице развијате логичке способности, креативност, али и организационе вештине. Такође, у самом приземљу налази се и Паметни шоп, у ком можете купити преко 70 различитих игрица, израђених од еколошког дрвета, и понети са собом сувенир који ће тренирати ваше стрпљње, концентрацију и моторику. У оквиру музеја организује се велики број различитих радионица и дешавања везана за илузије, а управо овде можете прославити рођендан или обележити неки важан догађај. Ово магично место дефинитивно представља право место за забаву, али и едукацију с пријатељима и породицом, и никако не заборавите да понесете са собом фото-апарат да би сте забележили све ове незаборавне тренутке, током којих ћете закорачити у свет у ком се ваша чула боре с илузијама.

аутор ТАМАРА ЈОРГИЋ

Фото: Борба

Додај коментар: