Scroll Top

Ниш је темељ демографске одрживости југа Србије

nish-je-temel-demografske-odrzhivosti-j
Сличне теме

Као највећи урбани центар југа Србије, Град Ниш представља носећи стуб и темељ демографске одрживости овог дела наше земље који спада у подручја која су најтеже погођена опадањем броја становника услед „беле куге“ и миграција, закључено је на отвореном дијалогу на тему популационе политике Републике Србије одржаном у згради Нишавског управног округа. У отвореном разговору коме су присуствовали представници локалне самоуправе, Фондације „Дајана Пауновић“ и цивилног сектора закључено је да једино свеобухватни развој Ниша и целокупног Нишавског управног округа представљају основну претпоставку за успоравање миграција и заустављање убрзаног пада броја становника у овим крајевима.

„Град Ниш превасходно настоји да реши проблеме недостајуће инфраструктуре и то равномерно у свих пет градских општина. У 2022. години, започета је изградња обданишта у Новом Селу и насељу Брзи Брод, укупне вредности 87 милиона динара, те изградња вртића у Пантелеју. У сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја започели смо и реализацију пројекта ‘Технопарк Србија 2’. Средствима из градског буџета започели смо реконструкцију низа школских зграда, санацију тоалета у свим основним школама на територији Града, изградњу балон сале у Основној школи ‘Др Зоран Ђинђић’ у Брзом Броду, те прикључење вртића Лептирић на топловодну мрежу“, рекла је Александра Божанић, одборница у Скупштини града Ниша, наводећи само неке од примера који илуструју посвећеност нишке локалне самоуправе изградњи неопходних услова за квалитетнији живот породица са децом.

Она је додала да Град Ниш додељује једнократну новчану помоћ за прворођено дете у износу од 20.000 динара, новчану помоћ незапосленој породиљи у износу од 50.000 динара, једнократну новчана помоћ за новорођенче у износу од 11.000, за прворођеног дечака и девојчицу у Новој години у износу од по 100.000 динара, месечну новчану помоћ породици са дуплим близанцима, тројкама и четворкама у висини једне просечне зараде. Додељују се и пакети за ђаке прваке – школски прибор за све ученике који полазе у први разред, накнада дела трошкова боравка деце у предшколској установи чији је оснивач друго правно или физичко лице, бесплатна ужина за децу основношколског узраста и ученике специјалних школа, те бесплатан превоз свим ученицима основних школа у јавним градским превозом.

Према подацима градских власти, у току једне године у Нишу се роди око 2.100 деце. У складу са Законом о финансијској подршци породици са децом, Град Ниш исплаћује једнократни родитељски додатак за прворођено дете 111.000 динара, другорођено дете 240.000, трећерођено 1.440.000 динара у 120 месечних рата по 12.000,00 динара, те за четврторођено дете 2.160.000 динара. Такође, на територији Града Ниша, за децу и младе са инвалидитетом до 18 година, обезбеђена је услуга Личног пратиоца за шта је у 2022. години опредељено 10 милиона динара.

Говорећи о теренској кампањи Фондације „Дајана Пауновић“ чији је циљ подизање свести шире јавности о значају популационе политике за будућност наше земље, оснивачица фондације Дајана Пауновић је указала да је попис који је у току, а чије прелиминарне резултате већ наслућујемо, показао да више нема времена за одлагање решавања овог животно важног проблема.

„Проблеми се неће решавати сами од себе. Морамо сви да да засучемо рукаве и дамо свој допринос изградњи услова за поспешивање наталитета, али и за останак људи у свим нашим крајевима. За то је потребна изградња бољих услова за живот нарочито у мањим срединама где нема задовољавајуће инфраструктуре. Неопходно је да држава настави са доношењем пронаталитетних мера, али и да се убудуће одвајају значајнија средства за финансирање пројеката локалних самоуправа и невладиног сектора у овој области“, поручила је Пауновићева.

Она је додала да заједно са државним институцијама и јединицама локалне самоуправе, стручни тим Фондације коју је основала, трага за најбољим моделима како би постојећи негативни трендови у демографији били заустављени и преокренути.

„Промене захтевају да се овој теми посвети много већа пажња и да, сходно томе, држава убудуће издваја значајно већа средства за пројекте локалног развоја и решавања специфичних проблема који се разликују од средине до средине. Такође, није добро што је између Министарства за демографију и локалних самоуправа прекинута веза и што је блокирана могућност финансирања пројеката локалних самоуправа које су кључна карика у даљем развоју популационе и пронаталитетне политике. То је недостатак који ће нова влада морати брзо да отклони како би се наставило даље“, поручила је директорка Фондације „Дајана Пауновић“.

Она је поздравила мере и напоре које улажу локалне власти у Нишу како би се побољшао наталитет и изградила неопходна инфраструктура за оснаживање породице у овом крају. Такође је истакла да једино решавањем горућих проблема и усмереношћу на популациону политику можемо доћи до одрживе демографске слике на дужи рок.

У отвореном разговору са представницима Фондације и Града, грађани Ниша и представници невладиних организација из овог града указали су на потребу уа унапређењем положаја становника и запослених у сеоским срединама, али и поједностављењем процедура ради слободнијег и олакшаног приступа средствима које за финансирање пројеката и стартап бизниса одваја држава.

Фото: Фондација ДП

Додај коментар: