Scroll Top

Нова енергија ауторског филма: 82 остварења у 13 програмских целина на 29. Фестивалу ауторског филма

nova-energija-autorskog-filma-82-ostvarenja-u-13-programskih-celina-na-29-festivalu-autorskog-filma
Сличне теме

29. Фестивал ауторског филма биће одржан од 24. новембра до 1. децембра

На конференцији за медије одржаној у среду, 15. новембра у мтс Дворани представљен је богат програм фестивала и најављени многобројни гости.

Игор Станковић, директор фестивала је у уводном обраћају рекао: “Када смо се пре десет година спремали за двадесето издање фестивала имали смо велике планове, издали смо монографију Похвала лудости, а верујем да ће пред следеће, тридесето издање изаћи нешто што ће бити похвала храбрости, ентузијазма и истрајности.

Ове године биће приказано 82 филма који су подељени у 13 програмских целина. Захваљујемо се покровитељима фестивала: Креативној Европи, Министарству културе Републике Србије, Граду Београду, Филмском центру Србије, Асоцијацији филмских фестивала, Француском институту у Београду, Медиа Деску Србије и многим другим пријатељима који препознају значај највећег и најзначајнијег фестивала у Србији”.

Срдан Голубовић, председник Савета и селектор је представио такмичарски програм и казао: “У такмичарском програму селектовано је дванаест филмова, што је правило које смо увели пре неколико година. ФАФ се годинама и полако градио и растао је до обима који сада има. Фестивал и ван граница Србије има својеврсни ауторитет и препознатљивост због којих аутори желе да дођу јер се на њему гаји једна врста посебности и аутентичности.

Нема много оваквих фестивала који су у такмичарском програму бескомпромисно храбри да до краја истерују принцип врхунског ауторства. У оквиру овог програма промовишемо нове гласове ауторског филма и најаутентичније ауторе европског и светског филма. Гледаћемо разноврсне филмове са скоро свих континената. Овај програм је веома разнолик и покрива различите поетике и ауторске намере, од изразито интимних преко истраживачких до политичко провокативих импулса аутора”.

Две главне селекције програма представио је и Срђан Вучинић, уметнички директор и нагласио: “Оно што је веома значајно за такмичарски програм је то да су филмови већински прво или друго остварење аутора. И то је нова енергија ауторског филма. Филмови који чине срж овог програма су из трећег света, из Чилеа, Вијетнама, Ирана, Непала који нам откривају нешто потпуно ново о свету и говоре нам о једној веома важној теми данас, а то је тема пута који стоји пред човеком и који човек данас не зна како ће да пређе.

Филмови у главном програму представљају сумирање поетика веома познатих и великих аутора (Лоуч, Вендерс, Белокио, Џејлан). И сви ови аутори нам шаљу важне поруке. Истакао бих и филм Јадна створења Лантимоса, као и филм који ће отворити фестивал, Лост цоунтрy, за нас један веома важан филм.”

Маша Сеничић, селекторка, представила је филмове из селекција Храбри Балкан и Сирово: “Храбри Балкан је селекција коју смо Стефан Иванчић и ја почели да водимо пре девет година и ове године неколико филмова долазе из Србије и региона. Очекује нас премијера филмова Срце Гвоздена Илића и Нека цвјета росно цвијеће Ивана Бакрача.

Представићемо и два филма која се баве местима Мотел Филипа Мојзеша, као и филм Ивана Рамљак Ел Схатт – нацрт за утопију. Приказаћемо нови филм Данета Комљена Пројект, и пажњу скренула на један важан филм, а то је Шутња разума Кумјане Новакове који говори о силовањима у Фочи. Посебно бих најавила и остварење које ће отворити ову селекцију Не очекујте превише од краја света Радуа Жудеа.

Овај филм сумира оно због чега смо и покренули ову селекцију пре неколико година, а то је еклектична, експериментална и несводива поетика. Што се тиче најмлађе селекције Сирово, ми смо ову селекцију покренули са идејом да разбијемо предрасуду да су жанровски и ауторски филм у неком сукобу.”

Милена Дебељковић Секулић, оперативна директорка фестивала је представила програм Банде à парт и Мрежа фестивала Јадранске регије и истакла: “Мрежу фестивала организујемо заједно са фестивалима из Сарајева, Херцег Новог, Љубљане и Загреба. Биће приказано пет остварање за које ће публика моћи да гласа, а награђени филм ће бити дистрибуиран у региону. У оквиру програма Ецосцопе (као подршка еколошком филму) приказаћемо филм Песме планете Земље Маргрет Олин. Још једно важно остварење које ћемо имати у оквиру овог програма је и филм Бате Ченгића Слике из живота ударника.”

Летиција Килик (Лаëтита Кулyк), регионални Аташе за аудиовизуелну делатност при Француској амбасади у Србији је представила Француско-српске филмске сусрете на ФАФ-у: “Ове године биће одржано осмо издање сусрета у оквиру којих ћемо имати три панела и мастеркласа. Први панел ће се бавити новим директивама у аудио-визуелној делатности, други ће за тему имати звук на филму (аудио инжењеринг), а један сусрет биће посвећен филмској критици. Наше партнерство са Ацидом, удружењем за промовисање независног филма у Француској представиће три филма. Нагласила бих и то да нам је велико задовољство што је филм који ће отворити фестивал копродукција Француске и Србије.”

У оквиру програма фестивал ће представити и “Омаж Срђану Кољевићу”, а биће приказане и две почасне пројекције – Носталгија Андреја Тарковског (рестаурисана верзија) и Хороскоп Боре Драшковића. Програм Заборављени биће посвећен вршњачком насиљу на филму. На затварању ће бити приказан филм Сељани. У недостатку простора за филмску критику ФАФ од ове године покреће сарадњу са порталом Филмоскопија (настао 2019. под покровитељством Филмског центра Србије). У оквиру фестивала биће промовисана књига “Филмоскопија – одабрани текстови о савременом српском филму 2010-2023”.

Подсећамо Боро Драшковић је овогодишњи добитник награде за животно дело Поглед у свет: Војислав Вучинић. Плакат 29. ФАФ-а, решење визуелне уметнице Драгане Кртинић, инспирисан је филмом Хороскоп.

Фестивал ауторског филма ће у петак, 24. новембра у 19 часова у мтс Дворани отворити остварење „Lost Country“ аутора Владимира Перишића. Главна локација фестивала биће мтс Дворана, док ће пројекције филмова бити одржане и у Дворани Културног центра Београда, Дому омладине Београда, Југословенској кинотеци и биоскопу Cine Grand БИГ Раковица. А новина је да ће ове године део програма бити приказан и у Нишу у биоскопу Cine Grand Delta Planet.

Више о програму фестивала на  faf.rs.

Фото: Тања Дробњак

Додај коментар: