Scroll Top

Одржано финале Меморијалног такмичења „Андрија Чикић“

odrzano-finale-memorijalnog-takmicenja-andrija-cikic
Сличне теме

Финале Меморијалног такмичења за младе композиторе Андрија Чикић одржано је у уторак, 14. новембра, у Великој дворани Коларчеве задужбине када су проглашени лауреати, као и добитници почасних и специјалних награда

У категорији од 10 до 14 година, прву награду је добио Марко Живковић за композицију “На крилима”. Марко има 11 година, долази из Новог Сада, музиком се бави од своје пете године и компоновање му причињава велико задовољство.

Другонаграђени је 10-годишњи Давид Божић за “Небески пут”. Давид свира клавир, члан је хора Колибри, а компоновање воли јер ужива у стварању различитих хармонија.

Трећу награду је добио Павле Тадић, аутор композиције “Сан једног дечака”. Павле има 12 година, а од пете године се бави музиком.

Добитници почасних награда су Богдан Андрић за “Рапсодију бр. 1 у х-молу”, Јован Јовановић за “Комад у х-молу” и Андреј Стојановић за “Норвешку сонату”, док је специјална награда припала осмогодишњем Павлу Ћоровићу, као најмлађем учеснику такмичења, за композицију “Бежање из а-мола”.

У категорији од 14 до 18 година, лауреат је Миа Јанковић за композицију “Одлазак”. Миа има 17 година, свира клавир, компоновање јој пружа могућност да гради сопствену стварност, а посебно је занима филмска музика.

Шеснаестогодишња Миа Лехки је добитница друге награде за композицију “Сyлва”. Миа се, поред свирања клавира, бави и певањем. Интересује је примењена музика и не крије да би у будућности волела професионално да се бави компоновањем.

Добитник треће награде је Јосип Горјанац за композицију “Ремнинисценза”. Јосип има 14 година, долази из Сомбора и компоновање га интересује од малих ногу.

Почасне награде су добили Сара Јаневска за композицију “Ахил”, Лана Прица за “Део света” и Пеђа Хочевар за “Валцер у цис-молу”, а специјалну награду Лав Возлић за композицију “На прстима”.

Првопласиранима Меморијалног такмичења за младе композиторе “Андрија Чикић”, у обе категорије, уручене су плакете и новчане награде у вредности од 100.000 динара, другопласирани су добили диплому и новчану награду од 50.000 динара, док су трећепласирани добили диплому и награду од 30.000 динара.

Плакета је уметничко дело, рад у бронзи нашег вајара професора Здравка Јоксимовића.

Одлуку о наградама донео је трочлани жири у саставу: председник жирија Александар Пековић, директор Задужбине Илије М. Коларца, Силвана Грујић, музичка уредница Радио-телевизије Србије, и Ана Крстајић, композиторка.

Композиције које су се пласирале у финале, изводили су солисткиња на клавиру Ива Вуковић и Мали и Велики оркестар Школе за музичке таленте из Ћуприје.

Финалне вечери такмичења изведена је и Андријина композиција “Емоције” у аранжману композиторке Ане Крстајић.

Коларчева задужбина је расписала позив за учешће на Меморијалном такмичењу за најбоље младе композиторе “Андрија Чикић” у знак сећања на младог пијанисту и композитора, трагично страдалог у мају ове године у Основној школи “Владислав Рибникар” у Београду.

На конкурс, који је организован под покровитељством Министарства културе Србије, пријавило се укупно 38 младих композитора од којих је по 10 кандидата из обе категорије прошло у полуфинале.

Финалној вечери претходило је отварање изложбе Андријиних уметничких у Музичкој галерији Коларчеве задужбине.

Андрија Чикић је рођен 5. марта 2009. године у Београду. Интересовање за музику је показивао од најранијег детињства, а клавир је свирао од шесте године.

Добитник је више првих награда на националним и међународним музичким такмичењима, као и добитник специјалне награде за извођење композиције “Бургмуллер Етуде Д-дур” 2019. године. Наступао је на више концерата и учествовао на међународном такмичењу ВИРТУОЗИ В4+, СВИРАМО ЗАЈЕДНИЧКИМ ЈЕЗИКОМ. Био је члан националног жирија који је оцењивао извођаче на Дечјој песми Евровизије, одржаној у новембру 2020. године.

Поред музике, волео је језике, математику, спорт, тренирао је тенис.. Бавио се и фотографијом и израдом занимљивих видео записа. И поред многобројних ангажовања увек је налазио времена за дружење са вршњацима.

Фото: Промо

Додај коментар: