Scroll Top

Нове просторије за 250 чланова КУД-а ,,Гоша“

nove-prostorije-za-250-chlanova-kud-a-gosha
Сличне теме

Културно уметничко друштво ,,ГОША“ добија потпуно нове просторије, наиме услед приватизације без просторија за вежбање остало је чак 250 чланова. На иницијативу председништва КУД-а “Гоша” и члана акционог тима за изградњу инфраструктуре КУД-а „Гоша“, Владимира Арсића, а уз помоћ председника општине, Николе Вучена, Министартсво културе и информисања одобрило је додатна средства за завршетак радова. Тренутно су смештени на две локације. Млађе категорије користе просторије у ОШ ”Херој Иван Мукер” док припремни ансамбл, прва постава и ветерани, користе просторије МЗ ”Стара Чаршија”.

КУД ”Гоша” основано је 23.12.1977. године и од тада непрекидно постоји и ради. За свој дугогодишњи рад и постигнуте резултате освојио је низ друштвених и културних признања. Учесник је многобројних фестивала, у земљи, и у иностранству. На престижном фестивалу у Волову (Грчка) 1989. године на Балканском фестивалу фолклора, КУД ”Гоша” је проглашен за свеукупног победника фестивала. Поред тога, већ 16 година за редом уз помоћ локалне самоуправе и Министарства културе организују фестивал фолклора ”Јасеничко прело” где учешће узимају КУД-ови са територије Републике Србије, Републике Српске и Северне Македоније.

Основни циљ Друштва је да се кроз песму, игру и дружење измашта лепши и прихватљивији свет, свет по мери човека и његових духовних потреба.

 Богата национална баштина, духовност и вековна просвећеност српског народа, одгајаног на народним јуначким песмама инспирација су и непресушно врело за чланове КУД-а Гоша.

 Културно уметничко друштво Гоша основано је 1977.године 28. децембра у Смедеревској Паланци на иницијативу јединствене организације синдиката и једног броја заинтересованих радника, ентузијаста. Друштво је тада бројалао много чланова сврстаних у музичку, хорску, фолклорну, драмску, ликовну секцију .

 Међутим, први аматерски кораци у овој области направљени су непосредно по завршетку Другог светског рата, а све до 1965.године радници тадашње фабрике вагона и металних конструкција „Драгослав Ђорђевић – Гоша“ наступају у граду и околини као већ формирано друштво.

 Од тада КУД Гоша учествује на многобројним фестивалима како у земљи тако и у иностранству. Наступали су у Немачкој, Италији, Швајцарској, Грчкој, Руској федереацији, Шведској, Норвешкој, Државама бившег СССР-а, итд.

Друштво је остварило небројано много запажених резултата на фестивалима такмичарског карактера како у земљи тако и у иностранству, 1982.године КУД Гоша на Првом дечијем фестивалу културно уметничких друштава у Чању бива проглашено за најбоље.

 Године 1996.  КУД Гоша наступа у Казању – Татарстан и Бујинску – граду у истоименој држави. Исте и наредне године КУД Гоша је најзапаженији ансамбл на II и III фестивалу Дечијих ансамбала Р.КУД-ова Југославије у Чању. Следеће 1997.године Гоша је гост КУД-а Србија у Малмеу – Шведска. Ово гостовање у Шведској закључено је одржавањем и неколико у другим градовима ове земље.

 Наредних година настављена је сарадња са КУД-ом „Коле Неделковски“ из Велса – Македонија где су из године у годину чланови КУД-а Гоша очаравали македонску публику својим умећем, песмом и игром.

 2000-те године КУД Гоша учествује на фолклорном фестивалу у Паралији – Грчка, а 2004.године на великом међунароном фестивалу у Пољској, 2006 године КУД „Гоша“ узима запажено учешћње и на интернационалном фестивалу фолклора, одржаном у граду Фаро у Португалији. Ревију заносних игара са свих светских меридијана уметници КУД-а Гоша улепшали су лепезом различитих игара са Балкана.

 Свих ових година КУД Гоша наступиала је успешно у многим градовима широм ех Југославије.

 Успешни нступи КУД-а Гоша донели су му низ признања међу којима се може поменути Октобарска награда града Смедеревска Паланка, Плакета универзитета „Борис Кидрич“ у Љубљани, Златна плакета Партизанског хора из Трста – Италија, Плакета Савеза аматера Србије, Повеља савеза аматера, Повеља Савеза синдиката Србије и многе друге. Остварена је успешна сарадња и са званичним институцијама наше земље међу којима издвајамо СИЗ културе, Југословенко драмско позориште из Београда, Издавачку кућу „Народна књига“ из Београда али и са читавим низом истакнутих и еминентних стваралаца и институција из области културе.

 Тренутно КУД Гоша окупља преко 200 аматера од којих је више од 100 непосредних извођача програма.

Фото: Приватна архива

Додај коментар: