Scroll Top

Новосадски уметници 5. новембра на Коларцу, а у мају у Карнеги холу

novosadski-umetnici-5-novembra-na-kolarcu-a-u-maju-u-karnegi-holu
Сличне теме

Ансамбл Камерна резонанца одржаће концерт у недељу 5. новембра у 11 часова на Коларцу, у оквиру циклуса концерата Београдске променаде

Ансамбл чине уметници из Новог Сада, већином професори и сарадници Академије уметности, др. ум. Весна Аћимовић – сопран, др. ум. Јулија Бал – клавир, Маја Грујић – клавир и мр. Богдан Јовановић – виолончело. Све композиције су конципиране или адаптиране за ансамбл у саставу сопран, виолончело и клавирски дуо, односно клавирски трио.

Програм “Лепота воцализе” је конципиран тако да виртуозност људског гласа буде представљена као равноправни чинилац приликом извођења у камерном ансамблу, ублажавајући разлике између вокално-инструменталног и инструменталног извођења као таквог.

На програму су публици познате вокализе великих композитора између 19 и 21. века, овог пута у ауторском аранжману др. ум. Јулије Бал, чија је докторска теза на ФМУ у Београду била уско везана за област клавирских транскрипција, у комбинацији са композицијама три домаћа аутора, уједно и колега на АУНС – минијатурама из циклуса “Отисци прошлости”, инструктивне вежбе за солфеђо адаптиране за уметничко презентовање, и композицијом “Мементо” композиторке Ливије Јовчић , затим композицијом Јулије Бал под називом “Хроматски танго”, као и вокализом коју је иза себе оставио наш недавно преминули колега композитор Светозар Саша Ковачевић.

Ансамбл је управо и званично за овај пројекат награђен престижном наградом Ибла фондације (Италија/САД) вечерњим концертом у Карнеги холу у Њујорку који ће бити одржан у мају 2024. године.

Фото: Промо, Коларац

Додај коментар: