Scroll Top

Отворена 19. Слободна зона – Хајде да будемо бољи!

otvorena-19-slobodna-zona-hajde-da-budemo-bolji
Сличне теме

Овогодишња 19. Слободна зона отворена је премијером јапанског филма „Зло не постоји” у распродатој великој сали мтс Дворане

Директор фестивала и један од селектора, Рајко Петровић, истакао је на почтеку да је реч о једном од најбољих издања последњих година. Нарочито је скренуо пажњу на један куриозитет.

– Пре десетак година, када смо покренули селекцију Женска линија, идеја је била да подржимо ауторке и филмове који говоре о положају жена код нас, у региону и свету, а ове године у седамдесет одсто филмова из програма главни јунаци су жене, од петогодишњих девојчица до жена у својим осамдесетим годинама – истакао је Петровић.

Селекторка Бранка Павловић оценила је да су филмови из овогодишње селекције, с једне стране „сведочанство апсурда и суровости садашњег времена и начина на који живимо широм света, а са друге, нуде могућност неког бољег и другачијег света ако се усудимо да, најпре сами за себе и једни према другима, будемо бољи. Слободна зона се већ 19 година залаже за људске и уметничке вредности које афирмишу толеранцију, солидарност и слободу.

Филмско платно је и вама и нама свих ових година нека врста прозора у тај бољи, могући свет”. Она је симболично отворила фестивал песмом „Дар” Форук Фарукзад, која је инспирисала филм „Ка срећним улицама” а коју је са персијског превела Смирна Куленовић, некадашња полазница Слободне зоне јуниор, данас успешна визуелна уметница и активисткиња. „Говорим из дубоког краја ноћи / О крају таме говорим / Говорим о крају дубоке ноћи / О пријатељу, ако ми наиђеш у посјету / Понеси ми лампу / Исјеци ми прозор / Усмјери ми поглед ка усхићеном обиљу сретника”.

Иван Бакрач, селектор регионалног програма Хоризонти Балкана, навео је да су регионални филмови ове године разноврснији но икад. Он је представио четири стручна жирија, позвавши публику да, као пети жири, оцени све филмове које буде гледала.

О наградама из Међународне селекције одлучиваће Владимир Шојат, Ана Пејовић и Ален Мунитић, чланови регионалног жирија су Вук Ршумовић, Нарциса Даријевић Марковић и Милош Пушић, филмове из селекције Прва два корака оцењиваће Никола Спасић, Ивана Јадрић и Дина Дума, а омладински жири чине ученици Четрнаесте гимназије: Теодора Прибаковић, Ива Живковић, Никола Бојовић, Наташа Лето и Зоја Андријанић.

Први пут ове године биће додељена и Награда „Оливера Ранђић” за најкреативнији допринос (не)формалном образовању. Пре пројекције филма „Зло не постоји” емитована је порука редитеља Рјусукеа Хамагучија гледаоцима у Србији.

Он је навео да је филм инспирисан природом и музиком Еико Ишибаши.

– Од самог почетка њена музика води причу кроз цео филм, кроз бујну природу. Стварање филма је било дирљиво. Надам се да ће публика у Србији моћи да види баш ту лепоту коју сам и ја видео и хармонију коју сам осетио између музике Ишибашијеве и сцена из природе које се нижу кроз филм – поручио је Хамагучи.

До краја фестивала 5. новембра, биће приказана још 63 филма у 14 бисоксопских дворана Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца. Карте су у продаји онлајн и на билетарницама биоскопа; списак сала за све градове можете пронаћи овде.

Већина филмова из програма овогодишњег фестивала имаће и титлове на енглеском језику. Део филмског програма моћи ће да погледа публика у целој Србији преко платформе КиноКауцх која ће бити домаћин онлајн Слободне зоне од 6. до 19. новембра.

Више о комплетном програму 19. Слободне зоне можете пронаћи на сајту slobodnazona.rs

Фото: Тања Дробњак

Додај коментар: