Scroll Top

Очување наслеђа и стварање будућности

ocuvanje-nasledja-i-stvaranje-buducnosti
Сличне теме

Свечана академија поводом 102 године Борбе

Свечаност је била и прилика да се истакне важност очувања културног наслеђа и развој нових генерација које ће да граде бољу будућност

Као и у претходних неколико година за нама, Борба је и овог 19. фебруара у Дому војске Србије прославила рођендан: 102 године постојања имена Борба и четири године излажења истоименог часописа. Овим поводом уприличена је свечана академија, којој су присуствовали министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, представници министарства културе, града Београда, верских заједница и многи други из јавног, привредног и политичког живота.

 

Присутнима се на самом почетку обратио Михаило Јовановић, који је искористио прилику да истакне значај Борбе и честита изузетно важан и успесима саткан јубилеј постојања чувеног имена. Подсетио је да је, као дневни лист, Борба била колевка домаћег журнализма, а излазивши 80 година из зграде на Тргу Николе Пашића, на чијем врху је натпис с њеним именом, постала и један од симбола Београда. Јовановић је истакао виталну важност очувања штампаних издања, као последњих бастиона великих имена колумни и коментара, те додао да Борба данас држи висок ниво професионализма, поткован неговањем правих вредности.

Најборбенија у 2023. јесте Павлина Радовановић из Ораховца

 

Помоћница у Министарству културе за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић истакла је да је лист Борба пратио судбину земље у којој је настао, трансформишући се кроз различите фазе своје историје. Гасио се, појавивши се на крају као часопис посвећен култури. Ванушић је оценила да је Борба током постојања била синоним квалитетног извештавања, аналитичког промишљања стварности и да је то место где су објављивали најзначајнији новинари, књижевници и културни посленици свог времена.

Да је Борба излазила и током Другог светског рата на подручју Ужичке републике, а од 1944. у ослобођеном Београду, присутне је подсетио директор ,,Борбе“ Андрија Јоргић. Он је истакао некадашњу улогу листа, као симбола борбе против фашизма, и његов данашњи статус симбола борбе за културу, у виду часописа за који пишу младе снаге.

Поред емотивних и инспиративних говора, свечаност је обогаћена приказивањем документарног филма ,,Борба – име које живот значи“. Филм је представио историју листа, његову улогу у различитим периодима српске историје и трансформацију кроз време.

Уручена су и заслужена признања установама и појединцима

 

У наставку свечаности уручена су и заслужена признања установама и појединцима, који су дали изузетан допринос у различитим областима друштвеног живота, као што су култура, традиција, хуманитарни рад и друго. Међу добитницима су Универзитетска библиотека ,,Светозар Марковић“, Културни центар Ниш, Хуманитарна организација Срби за Србе, Музеј Козаре из Приједора, Српско културно друштво Марибор, општина Врњачка Бања, Туристичка организација Крагујевца, Музеј Николе Тесле, Мина Мијаиловић, Биљана Шахримањан Обрадовић и породица Велимира Бате Живојиновића поводом заједничке организације изложбе о чувеном глумцу.

Добитници ,,Борбиних признања“

Плакете су добили и Данијела Вујичић, Бранко Бојовић Бане Саншајн, компанија ,,Новости“, РТВ Студио Б, ,,Ало медија систем“, портал Република, Дунав телевизија, Радио Косовска Митровица, телевизија Мост, Радио-телевизија Републике Српске, емисија ,,Јутро“ телевизије Прва и емисија ,,Јутро с душом“ телевизије Пинк.

Најбољи радник Бранислав Ерцеговац

Признање за најбољег радника ,,Борбе“ отишло је у руке Браниславу Ерцеговцу, а оно најзначајније – За најборбенијег, ове године припало је Павлини Радовановић из Ораховца, девојчици раскошног вокала, која осваја срца публике родољубивим и етно песмама, опевајући историјске косовске јунаке и место одакле потиче.

,,Борба данас држи висок ниво професионализма, поткован неговањем правих
вредности“

 

Павлина је поручила да се у овој награди налазе све борбе које су се десиле на Косову и Метохији, сви јунаци са Кошара, Паштрика, Косовског боја и много борби, након чега је ступила на сцену и извела неколико песама. Њена емотивна интерпретација традиционалних песама, уз клавирску пратњу њеног професора, очарала је присутне. Музички програм, сплетом духовних и етно песама, обогатиле су и близнакиње Тамара и Татјана Ђекић из Српског просветног друштва ,,Никола Тесла“ из Постојне.

Ова свечаност није само представљала прославу историје Борбе, већ је била и прилика да се истакне важност очувања културног наслеђа и подстакне развој нових генерација које ће наставити да граде бољу будућност. Окупљени су се сложили да је часопис Борба неизоставни део српске медијске сцене, симбол борбе за истину, слободу изражавања и културну разноликост.

Издања Борбе из архиве

Фото: LIVE PRODUCTION

Додај коментар: