Scroll Top

ОД ОРИЈЕНТ ЕКСПРЕСА ДО ПЛАВОГ ВОЗА

od-orijent-ekspresa-do-plavog-voza
Сличне теме

Током септембра одржано је  пето издање History Film Festivala у Ријеци, јединог фестивала у свету који искључиво приказује и вреднује историјски документарни филм.

Куриозитет овогодишњег фестивала поклапа се са проглашењем 2021. године Европском  годином железнице, па је део  фестивалског програма био посвећен овој теми.  У чувеној железничкој станици Матуљи код Опатије, познатијој као Штацион, у Царској чекаоници током два дана одржале су се пројекције филмова о возовима и пругама.

На репертоару програма  представљен је и филм из Србије, “Стара дама”,  Бимброс продукције.

Дани овог програма поклопили су се и са Даном жележничара Србије који је обележен 15.септембра. Увођење железничког система није много каснило за увођењем разгранате мреже пруга, тада моћне Аустро-Угарске у њене провинције на Балкану. Филм говори о самим почецима успостављања железничког система у Србији и о изградњи  главне станице у Београду.

-Идеја за филм проистекла је из вишегодишње сарадње са Инфраструктуром железнице Србије. У моменту када је најављено затварање Главне железничке станице у Београду, жеља је била  да се  овековечи 134 године њеног постојања,  изјавила је директорка продукције Душица Стефановић.

Стара дама је документарно-историјски филм који комбинује архивску грађу са аутентичним снимцима данашњег Београда и  Главне железничке станице у моменту њеног затварања, пре данашњег преуређења Савског трга.Кроз нарацију глумачког пара у костимима грађанског друштва с краја 19.века, представља историјску причу о једном  од најупечатљивијих здања Београда, које као монументално неимарско дело и данас стоји као подсетник на друштвене процесе који су овај град од оријенталне вароши обликовале у европску метрополу.

Филм даје историјски пресек  времена у коме је настала Главна железничка станица и њеног значаја у архитектонско- урбанистичком смислу. У току истраживања материјала дошло се до многих занимљивости у вези са станицом, од тога како је јавно мњење реаговало на промене које је доносило увођење железничког система у Србију, до тога да је у одређеним периодима станица у Београду била једна од најпрометнијих у Европи, од проласка Оријент експреса и уласка Београда у чувену књигу Агате Кристи, до Тита и Плавог воза, као и многих других које су обједињене у  занимљиву историјску причу о српској железници и Главној железничкој станици.

Овај филм представља и јединствен запис културне баштине како Београда тако и за  Железницу Србије и остаје питање његовог изласка пред аудиторијум јавности који не би требало да се ограничи само на међународне фестивале.

Д.С.

Фото: Бимброс продукција

Додај коментар: