Scroll Top

Одржана Свечана академија поводом 67 година од оснивања Шаховског савеза Београда

odrzana-svecana-akademija-povodom-67-godina-od-osnivanja-sahovskog-saveza-beograda
Сличне теме

Данас, 28. јуна 2024. у 13 часова, у оквиру Видовданског турнира, у Сали Иве и Глиге у згради Борбе, свечано је обележена 67. годишњица од оснивања Шаховског савеза Београда, у присуству бројних шахиста, љбитеља и пријатеља ове игре на 64 поља, а уз пренос уживо на РТВ Студио Б

Програм је започео интонирањем химне у извођењу Маријане Радосављевић и Бранка Тадића на хармоници, након чега је присутне поздравио председник Шаховског савеза Београда, Андрија Јоргић.

– Желим да се захвалим свим пријатељима који су дошли да уприличе овај догађај. Драго ми је да смо поново сви овде, у згради ,,Борба“ која представља праву кућу српског шаха и шаховски дом и тако треба и да буде. Посебно ми је драго што је са нама и отац Луке Будисављевића, који бележи сјајне резултате у последње време. Наш циљ је да промовишемо шах међу децом, да они кроз ову игру израсту у добре и племените људе, за то треба да се боримо. Ми смо у знак подршке и пријатељства које имамо са нашом браћом на Косову и Метохији организовали овај Видовдански рејтинг турнир прошле године по први пут у Београду, јер они доле нису били у прилици то да учине, а задовољством смо то урадили и овај пут. Још једном желим да се захвалим свима што сте дошли – поручио је Јоргић.

У наставку програма, присутни су имали прилику да погледају документарни филм о раду Шаховског савеза Београда, шаховским турнирима који су одржани у протеклој години, значајним тренуцима и успесима у организацији и промоцији шаха, као и напоре у привлачењу нових генерацијашахиста, а потом и кратак филм о свим бенефитима и вештинама које играње ове древне игре учи, а који је настао у сврху борбе за враћање шаха у школе.

У оквиру свечаности, уручене су плакете и захвалнице институцијама, организацијама и појединцима који су пружили значајну подршку, допринос развоју и промоцији београдског шаха.

Плакете су уручене Градском секретаријату за спорт и омладину, издавачкој кући Клет, Агенцији за спречавање корупције, Градској општини Нови Београд, Шаховском савезу Косова и Метохије, компанији DPC NETWORKS, Православном спортском друштву Света Србија, шаховским клубовима Видиковац, Црвена звезда и ПТТ, као и бројним основним школама и медијским кућама које су пратиле и подржале шаховске активности током протеклог периода. За изузетне остварене резултате, признање је добио и млади шахиста Лука Будисављевић, који представља светлу будућност српског шаха.

Посебну част и признање добио је господин Милан Аца Милићевић, који је награђен за животно дело. Његово име, синоим је за многа велика и важна дешавања у београдском шаху. Био је утемељивач и организатор серије супертунира „Инвестбанка“, на којима су играли најбољи играчи света тог времена. Више деценија је био челни човек Шаховског клуба „Београд“, који је под називом „Београд ЈИК“ био и шампион СФРЈ. Милићевић је организатор многих мечева, гран-при серија турнира и вишегодишњи председник Шаховског савеза Србије. Његов допринос шаховској заједници је немерљив и представља инспирацију за све будуће генерације шахиста.

Свечана академија поводом 67 година Шаховског савеза Београда је била значајан догађај који је још једном показао колико је шах дубоко укорењен у култури и животу Београда.

Фото: ШСБ

Додај коментар: