Scroll Top

Белег јунака на тромеђи једног народа

beleg-junaka-na-tromedji-jednog-naroda
Сличне теме

Још један Видовдан ће доћи и бити описан и уписан заиста као дан када видајући ране рода свога кроз сећање на Див јунаке и њихова дела, провиђамо и боље разумемо времена која долазе испред нас

Дан Јунака у Пљевљима, почеће у 17:00, Крстоносном Литијом, коју ће предводити Његово Преосвештенство Епископ милешевски Господин Атанасије.

Видовданска Литија ће се молитвеним ходом улицама Пљеваља, слити ка централном делу парка ,,Водице“ и самог спомен-обележја Обилићу наших времена, потпоручнику Предрагу Пеђи Леовцу.

Од 18:00, након откривања и освећења споменика и полагања венаца званичних делегација, почеће Академија уз говорнике и пригодан програм у коме ће учествовати:
етно музички састав ,,Фенечки бисери“, уметник Бранка Зечевић, песник Невен Милаковић Ликота, оперски дуо Љубица Вранеш и Драгољуб Бајић-Баја, гуслар Никола Тошић….

Цео програм заокружује се концертом Београдског синдиката од 21:00 на централном градским тргу ,,13 јули“.

Живимо у временима када реч патриотизам чујемо веома ретко, а на делу виђамо још ређе. Жртва овог јунака и других преко 70 из Пљеваљског краја, ево и 35. и 25. година касније демантују горе споменути амбијент и не дозвољавају да над оваквим делима јунака падне прашина заборава.

,,Бој не бије, свијетло оружије, но бој бије срце у јунака

Свети Владика Његош Ловћенски Тајновидац

 

То ће потврдити и сви они који ће се окупити 28. јуна да на достојанствен начин обележе дан свих јунака, а међу њима и Пеђе, који су свој живот положили за Отаџбину.

Окупљени око ове идеје, најпре неколико појединаца као и људи у непрофитабилној и хуманитарној организацији Културни центар ,,Предраг Пеђа Леовац“, која баштини неговање сећања на лик и дело овог Пљевљака, затим челних људи Општине Пљевља, припреме за њену саму реализацију започели су месецима уназад.

Значајна екипа уметника и талентованих људи међу којима су: архитекта Иван Грчић, затим вајари Весна Маџунков и Ивана Лазаревић, као и “Уметничка ливница Станишић” и фирма за 3Д моделовања и принт технологије “ВокселЛаб”(Voxellab), а све под будним оком креативца Обрада Миливојевића, из дана у дан су сабирајући своја знања, вештине и таленте као Божије дарове, стварале дело које ће на Видовдан својим откривањем, потврдити да вредности чојства и образа, као и заклетве и обећања једног међу многима, које је дато своме роду и родној груди и даље важи.

За то време челни људи Општине Пљевља, су ову ицијативу упутили надлежнима у Министарству културе које је дало своју сагласност на основу Извештаја Комисије за спомен обележја, да се може даље у реализацију формирања спомен места. Такође ову одлуку потврдио је и локални парламент.

Сагледавајући све ово, крећемо у сусрет Видовом дану, заиста као дану који залечује јуначке ране нашег рода којима се Небо купује.

Фото, извор: Света Србија

Додај коментар: