Scroll Top

Омиљена игра Сомбораца

omilena-igra-somboratsa
Сличне теме

ЈЕДАН ОД НАЈСТАРИЈИХ ШАХОВСКИХ КЛУБОВА НА БАЛКАНУ

Основан је 1922, када је град већ био део нове државе Краљевине СХС, а први председник био је др Стеван Максимовић, градоначелник Сомбора

Први писани запис спомиње шах негде око 1870, када је у Сомбору гостовао мађионичар по надимку Филаделфија. Био је јак шахиста и било је Сомбораца који су желели да играју шах с њим, што значи да се шах већ увелико играо у тадашњој вароши. Пошто у самом центру Сомбора још постоје катакомбе из римског периода, вероватно је да је већ с Римљанима шах доспео у тадашњи град, али то је само претпоставка, прича за Борбу о историји шаха у Сомбору Јосип Декић, ФИДЕ мајстор и ФИДЕ тренер.

Марина Гајчин и Јосип Декић

АПОТЕКАР ПРВИ ШАХОВСКИ МАЈСТОР

Организован шаховски живот у граду почео је 1867, када је угледни др Никола Ника Максимовић основао шаховско друштво. Мисија овог друштва била је не само да промовише шах, већ и да унапређује народну културу Срба у Аустроугарској. Од самог почетка организоване шаховске делатности шах у Сомбору привукао је најугледније грађане, а међу њима је било правника, лекара, професора, па све до обичних људи који су заволели ову древну игру.

Године 1921. у Цељу је основан Савез тадашње Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, чији је први председник био Сомборац Никола Коњовић, а убрзо након тога одржано је и државно првенство, на коме је победу однео сомборски апотекар др Аладар Ердеј, поневши титулу првог југословенског шаховског мајстора.

Сам клуб основан је 1922, када је град већ био део нове државе – Краљевине СХС. Први председник клуба био је Др Стеван Максимовић, градоначелник Сомбора, а управу су сачињавали угледни грађани Сомбора. Од тог времена почиње богат шаховски живот, у ком учествује непрекидно интелектуална елита града, окупљајући око себе грађанство и омладину и уздижући шаховску културу. Већ и сама чињеница да су председници клуба и пре и после Другог светског рата били градоначелник и, потом, председник општине, говори колико је шаховска култура уживала поштовање и бригу Сомбораца.

Симултанка

ПРВАЦИ СВЕТА У ГОСТИМА

Шах је одувек био омиљена игра међу Сомборцима и има дугу традицију. Већ две године након оснивања клуба бивши првак света Емануел Ласкер посећује Сомбор, где је одиграо симултанку. Године 1925. одржано је прво првенство клуба и тада почињу пријатељски мечеви с другим градовима. Велики значај имала је 1930, када је овај град посетио светски шампион Александар Аљехин, а 1933. одржан је и први национални турнир у Сомбору, на ком су победу однели Тут и Шрајбе. Након Другог светског рата први велики догађај одржао се 1956, када је организован Шампионат Југославије за жене, а годину дана касније и за мушкарце, где је победио чувени Светозар Глигорић. Једна од најуспешнијих година у историји Сомборског шаховског клуба била је 1965, када су Сомборци играли у Првој савезној лиги и заузели пето место у Екипном шампионату Југославије. Након тешких деведесетих година 2003. окупи- ла се стара екипа сомборских ШК и поново ушла у Другу савезну лигу, а у наредним годинама уследили су и бројни успеси његових чланова. Од посебне важности за овај клуб је и 2018, када је имао три представника на шаховској олимпијади у Батумију у Грузији, као и 2021, када је Марина Гајчин освојила друго место.

ПРОМОЦИЈА ШАХА СЕ НАСТАВЉА

Данас, Сомборски шаховски клуб броји 85 чланова, али је отворен за све љубитеље древне игре који свраћају да играју необавезне партије ради забаве и разоноде.

Из овог војвођанског клуба проистекао је низ интернационалних мајстора попут Љубомира Машића, Ивана Буљовчића, Зденка Крнића, Милана Бјелајца, велемајстора Душана Поповића и др Милоша Рогановића, а од жена које су постигле мајсторски ниво треба поменути др Ему Чањи и интермајстора Марину Гајчин. Шаховски клуб Сомбор свакодневено ради на промоцији културе ове древне игре, негујући дугу традицију постојања, организатор је бројних турнира, а неретко и домаћин такмичења игре на 64 поља. Поборник је иницијативе да шах уђе у обавезни школски програм.

– Од самих почетака, када се ова идеја код нас појавила, активно смо се укључили да би она заживела. Данко Бокан и ја написали смо 2007. уџбеник и методику шаха за први разред основне школе. Такође смо активно радили на едуковању предавачког кадра у школама – наводи Јосип Декић.

ВЕК ПОСТОЈАЊА

Да Сомборски шаховски клуб спада међу наше најстарије основане шаховске организације, сведочи и чињеница да је у септембру прославио читав век постојања. Тим поводом, у Великој сали Градске куће обележен је јубилеј, а свечаности су присуствовале бројне званице. У знак стогодишњице у припреми је и књига о историји и успесима клуба.

– Поносни смо, пре свега, на дуги континуитет шаховског живота од једног века. Такође смо поносни што су кроз наш клуб прошли многи млади људи који су касније постали успешни у својим професијама, тако да волимо да кажемо да имамо више доктора наука у клубу него мајстора. Шахисти из других војвођанских клубова су за нас говорили: “То је клуб интелектуалаца” – истиче Декић.

Добитници престижне спортске награде

– Награда “Јован Микић Спартак”, која нам је додељена, као највиша спортска награда у Војводини, деценијама се до дељује појединцима и клубовима и управо она представља круну у нашем постојању. Од сада ћемо моћи с поносом да истичемо и уписујемо у нашу историју да смо њени лау реати – наглашава Јосип Декић.

аутор ТАМАРА ЈОРГИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: СОМБОРСКИ ШАХОВСКИ КЛУБ

Додај коментар: