Scroll Top

Они су прваци света

oni-su-prvatsi-sveta
Сличне теме
Dodela Svetosavske nagrade

Волео бих да у будућности допринесем развоју науке и човечанству, али и...

СТУДЕНТИ ФАКУЛТЕТА ОРГАНИЗАЦИОНИХ НАУКА ИЗ БЕОГРАДА НИЖУ УСПЕХЕ

Зорана, Сергеј, Драган, Тамара и Мина на такмичењу у решавању студије случаја у области циркуларне економије победили студенте реномираних школа

Прво место на свет-ском такмичењу у решавању студије случаја у области циркуларне економије освојили су Зорана Дуловић, Сергеј Станишић, Драган Стојановић, Тамара Ђорђевић и Мина Петровић.

Такмичење је одржано онлајн у периоду од 20. јануара до 13. марта, а наши студенти Case Study Club ФОН победили су реномиране светске универзитете и школе, као што су универзитети Станфорд, Колумбија, Оксфорд, универзитет технологије Масачусетс, Лондонска школа економије и политичких наука.

За наш часопис открили су нам понешто о изазовима и утисцима са самог такмичења, а како пос- тићи врхунске резултате и шта је, у ствари, појам студије случаја, питали смо прво њиховог ментора проф. др Весну Дамњановић.

Узети прво место на светском нивоу није само наш успех већ успех читавог универзитета Београда, каже Тамара Ђорђевић

– Студија случаја (Case Study) омогућава студентима да се нађу у улози доносилаца одлуке у са- мом процесу пословања. Представља опис стварног догађаја, који укључује одлуку, изазов, шансу, проблем или став с којим се суочава особа или више њих у организацији. Студија случаја може се решавати за приватни, јавни и стартап сектор- објашњава проф. др Дамњановић.

Према њеним речима, студенти су њена највећа инспирација. Вредно раде и имају прилику да у различитим тимовима буду суочени са бројним изазовима на такмичењима, што их припрема за будуће занимање, али им и даје простора за умрежавање, лични и професионални развој и рад уз подршку ментора и алумних чланова

Такмичење је ове године због епидемиолошке ситуације одржано онлајн, а да ли су такмичари то видели као предност или ману, питали смо једну од њих, Мину Петровић.

– Иако смо сви веома друштвени и волимо да радимо уживо, као што можете претпоставити, такав рад је био ограничен на минимум. Ово је дефинитивно утицало и погодилонас, али смо се држали заједно и када год неко није могао да ради осталису то радо надоместили. Дакле, иако нам јесте било теже, успели смо да истрајемо и то је резултирало овим сјајним успехом. Још једна негативна страна јесте што смо сви радили из својих домова, док би у другачијим условима финалне презентације биле одржане у Лондону и били бисмо у могућности да путујемо и упознамо организациони тим и учеснике са различитих реномираних универзитета. С обзиром на околности, сва такмичења се тренутно одржавају онлајн, што јесте донекле обесхрабрујуће, али то не мења чињеницу да представљају огромну част и прилику за стицање новихи скустава- истиче Петровићева.

Зорана Дуловић је тилидер, позиција која носи одређену одговорност. Како сама каже, лидерска позиција зна да буде тешка, али је овог пута рад био уживање јер је склоп тима био као пузла. – Често нас питају како у само 10 или 15 минута успемо да интегришемо нешто на чему смо радили сатима, данима или чак недељама, као у овом случају, али то је, просто, део вежбе. У Case Study Club ФОН на дневном нивоу се изучавају различите технике и методе за пренос знања на што концизнији начин да би решење било јасно и оном ко се први пут сусреће с тематиком- наводи Дуловићева.

Иако први пут учествују у оваквом формату такмичења, трећи члан тима Драган Стојановић би овакво искуство препоручио свим млађим и старијим колегама.

– У читавом процесу израде решења се уче нове ствари и занимљивости. Седам од осам недеља је намењено изради решења, део подео. Ту смо сазнали различите информације, открили нове могућности… Док је осма недеља намењена “спајању” информација и решења у једну презентацију – појашњава Стојановић.

Да су по завршетку такмичења осећања била помешана, открива нам Тамара Ђорђевић.

– Били смо поприлично уморни и исцрпљени, али у исто време и срећни и поносни на успех који смо остварили. Искрено, кад смо ушли у само такмичење, нисмо размишљали о првом месту, наш главни циљ је био да научимо што више о датој индустрији. На самом такмичењу је било доста екипа које су тему циркуларне економије много боље познавале него ми. Самим тим, овакав пласман нам је показао да се континуиран рад, на крају, мора исплатити. Узети прво место на светском нивоу није само наш успех већ успех читавог универзитета Београда. Самим тим, захвални смо што смо имали прилику да представљамо свој факултет и Case Study Club на овако престижном такмичењу – истиче Ђорђевићева.

Професор др Весна Дамњановић

Потребно је да сте добар човек, да можете да радите у тиму, да сте спремни да превазилази те страхове и поразе и да имате страст, каже проф. др Дамњановић

На питање који су мотиви ушешћа и да ли то представља одскочну даску за будућност одговара Сергеј Станишић речима:

– Пракса нам је до сада показала да су оваква такмичења савршено средство са спајање студената за компанијама, организацијама или ентитетима било какве врсте. Однос је једноставан: студенти, поред својих регуларних студија, имају прилику да искусе из прве руке како се послује, да упознају разна тржишта из ра­зних углова, али и да се поставе на место доносиоца одлуке. С друге стране, компаније доби­јају другачији поглед на неки свој тренутни проблем, што се у већини случајева претапа у реално решење након изве­ сног времена. Наши будући и тренутни послодавци воле ова­кве ствари јер овај вид рада са студентима подстиче критичко размишљање, а то је нешто за шта су људи спремни да плате. Као пресудни фактор за пос­тизање вансеријских резулта­ та, професорка др Дамњановић закључује:

– Потребно је да сте добар човек, да можете да радите у тиму, да сте спремни да ра­ дите уз фидбек ментора и ко­лега, да сте увек спремни да превазиђете страхове и пора­зе и дајете максимум. Потре­бно је да имате страст ка томе што радите јер је то додатни мотив да стигнете до звезда! Њена жеља је да настави и даље да инспирише сту­денте, колеге, алумну мре­жу, менаџере да стратешки иновативно размишљају, а истиче и то да ће увек бити ту да им помогне да развијају своје личне и професионалне потенцијале.

Додај коментар: