Scroll Top

„Опенхајмер“ или „Барбика“

openhajmer-ili-barbika
Сличне теме

Највећи фаворити за 96. Оскара

Најгледанији филмови прошле године водиће уједно и главну борбу за најважније награде америчке академије

Фото: Warner Bros

Крајем јануара Америчка академија за филмску уметност и науку објавила је номинације за 96. награде популарни Оскар. Листу фаворита предводе “Опенхајмер” Кристофера Нолана са 13 номинација, “Јадна створења” Јоргоса Лантимоса са 11, “Убиства под цветним месецом” Мартина Скросезеа са 10 и “Барби” Грете Гервиг са осам номинација.

Добро упућени у холивудску гласачку машинерију кажу да ће се, на крају, све свести на окршај научника и лутке, односно филмова о оцу атомске бомбе Џеју Роберту Опенхајмеру и чувеној играчки Барбики. Оба филма су уједно и најгледанија у прошлој години, зарадивши на светским биоскопским благајнама преко 2,3 милијарде долара. Међутим, није све прошло без изненађења. Филмску јавност највише је шокирао изостанак редитељке Грете Гервиг упркос томе што је оборила рекорд за најгледанији филм који је режирала жена (1,4 милијарде), али је номинована за адаптирани сценарио.

Фото: MCF

Звезда “Барби” Марго Роби није ушла међу пет номинованих за најбољу женску улогу иако су њене колеге Рајан Гослинг и Америка Ферера номиновани за епизоде, али би могла да узме Оскара као продуцент, за филм године. Ипак, највише шанси за тријумф у тој категорији дају се “Опенхајмеру”, чији је редитељ Кристофер Нолан већ виђен са својим првим одличјем за режију. С њим се надмећу и Џонатан Глејзер (Зона интереса), Јоргос Лантимос, Жистин Трије (Анатомија пада) и ветеран Мартин Скорсезе (81), коме је ово рекордна 10. номинација за режију. Уједно је и најстарији номиновани редитељ у историји.

Лили Гледстоун, главна глумица Скорсезеовог филма, постала је прва Индијанка номинована за Оскара за главну глумицу, али упркос овом великом достигнућу, победу у тој категорији највероватније ће однети Ема Стоун за “Јадна створења”. Уз Лили и Ему, номиноване су и Анет Бенинг (Најад), Сандра Хилер (Анатомија пада) и Кери Малиган (Маестро).

Мање извесна биће трка за главну мушку улогу. До самог финиша једнаке шансе имаће Пол Ђамати (Бартонова академија) и Килијан Марфи (Опенхајмер), којима ће дисати за вратом Бредли Купер (Маестро), Џефри Рајт (Америчка фикција) и Колман Доминго (Растин).

Двобој “Опенхајмера” и “Барби” водиће се и у категоријама за споредне улоге. Емили Блант и Америка Ферера номиноване су за епизодне ликове Опенхајмерове супруге Кити, односно, Глорије, маме једне Барбине власнице, али обема би могла да помрси конце Дејвајн Џој Рендолф, за тумачење мајке трагично настрадалог сина у “Академији Бартон”. Најмање шанси овде имају Џоди Фостер (Најад) и Данијел Брукс (Боја пурпура).

С друге стране, “Опенхајмер” би могао да победи “Барби” код споредних глумаца, будући да Роберт Дауни Џуниор убедљиво води код кладионичара за лик министра Луиса Строса испред Рајана Гослинга. Осим њих двојице, за епизодног Оскара номиновани су и Марк Рафало (Јадна створења), Роберт Дениро (Убиства под цветним месецом) и Стерлинг Кеј Браун (Америчка фикција).

Према проценама холивудских инсајдера, “Опенхајмер” би требало да освоји Оскара и за адаптирани сценарио, фотографију, монтажу, оригиналну музику и звук, а “Барби” за костим, сценографију и оригиналну песму. У преосталим категоријама, где ови биоскопски гиганти не доминирају, наградама се могу надати “Бартонова академија” (оригинални сценарио), “Маестро” (шминка и фризура), “Зона интереса” (страни филм), “Чувари галаксије 3” (визуелни ефекти), “Боби Вајн: народни председник” (документарни дугометражни), “Спајдермен: Путовање кроз Спајдерсвет” (анимирани дугометражни)…

Да ли ће научник победити лутку или ће неко трећи да им поквари весеље, сазнаћемо 11. марта од поноћи, када, по нашем времену, почиње додела 96. Оскара. Водитељ ће, четврти пут и другу годину заредом, бити комичар Џими Кимел.

Фото: Universal Pictures

 Филм године

За главну и најважнију награду, најбољи филм године, номиновано је десет остварења. Уз драму “Опенхајмер” Кристофера Нолана и авантуристичку комедију “Барби” Грете Гервиг, ту су и трилер “Убиства под цветним месецом” Мартина Скорсезеа, “Маестро” Бредлија Купера о диригенту Леонарду Бернштајну, драма о Холокаусту “Зона интереса” Џонатана Глејзера, топла прича о џангризавом наставнику “Бартонова академија” Александра Пејна, мелодрама “Прошли животи” Селин Сонг, франкенштајновска комедија “Јадна створења” Јоргоса Лантимоса, брачна трагедија “Анатомија пада” Жистин Трије и комедија драма смештена у свет књижевности “Америчка фикција” Корда Џеферсона.


Аутор: М. Ковачевић

Додај коментар: