Scroll Top

Општине лидери у области популационе политике – Улагањима у развој деце могуће је оживети југ Србије

opshtine-lideri-u-oblasti-populatsione-2
Сличне теме

“Вишедеценијске катастрофалне демографске трендове на југу Србије могуће је преокренути једино систематским улагањима у побољшање услова за развој деце и активним мерама подршке породици што је Врање усвојило као свој најважнији приоритет”, поручио је градоначелник овог града Слободан Миленковић на састанку са делегацијом Фондације “Дајана Пауновић”, на коме су разматране могућности за шире укључивање локалних самоуправа у Србији у примену и унапређење мера у области популационе политике.

Миленковић је истакао да је, према свим показатељима, град Врање један од позитивних примера у овој области што је модел који би могле да примене и друге локалне самоуправе широм Србије, које се суочавају са сличним проблемима.

“Чак 15 одсто укупног градског буџета иде на одржавање и унапређење система предшколских установа у Врању. Град одваја значајна средства за материјалну подршку за новорођену децу, посебно треће дете. Увели смо и посебне награде за децу рођену у новогодишњој ноћи, али и породице са дуплим близанцима и тројкама којима помажемо са по 12.000 динара месечно до навршене 18. године живота деце”, истакао је он и додао да су најозбиљније оне мере које се односе на изградњу услова за здраво одрастање деце и њихов останак у родном граду.

Као пример улагања у стварање одрживих услова за подизање и образовање деце, Миленковић је истакао изградњу вртића за 250 малишана, обнову и проширење капацитета постојећих објеката, али и изградњу и унапређење културно-образовних и забавних садржаја у граду попут пројекта “Борин град” и Образовно-научног центра “Риста Стајић” у чему локална самоуправа има велику подршку републичких институција.

Говорећи о циљу организовања серије трибина и радних састанака на тему унапређења мера популационе политике, Дајана Пауновић, оснивачица фондације која носи њено име, истакла је да је намера ове организације да се мере популационе политике државе приближе грађанима, као и да се пронађу механизми који би поспешили сарадњу централних власти са локалним самоуправама.

“Да би мере у области демографије дале пуне резултате, неопходно је да се препозна специфичност сваке средине, а улога локалних самоуправа у томе је незаменљива. Нажалост, у јавности се мало и недовољно говори о томе шта је то добро урађено. Медији више осветљавају проблеме него лепе ствари, а као људи из цивилног сектора приметили смо на терену да су многе локалне самоуправе, а ту бих као посебно светли пример издвојила град Врање, много тога доброг урадиле“, поручила је Пауновићева.

Она је указала на неопходност да држава убудуће издваја значајнија средства од оних која су издвајана до сада, како би се финансирали пројекти локалних самоуправа и цивилног сектора у овој области. Пауновићева је истакла да је добро што је популациона политика препозната од државних институција, али и цивилног сектора, као високо позиционирана на агенди приоритета, због чега се отвара велики простор за сарадњу како би се у овим областима постигао пун ефекат.

У оквиру акције борбе против насиља над женама, у партнерству са компанијом “Watchout Security” из Крагујевца, Фондација је донирала паник тастере за Сигурну женску кућу у Врању.

– Наводи се у саопштењу.

Фото: Фондација ДП

Додај коментар: