Scroll Top

 Отварање изложбе – ,,Кипука“ у Галерији Задужбине Илије М. Коларца

otvarane-izlozhbe-kipuka-u-galerij
Сличне теме

У уторак 08. фебруара у 18 часова, у Галерији Задужбине Илије М. Коларца, отвара се изложба ,,Кипука“ коју је припремила Марија Чолић. Марија је чланица УЛУС-а, основне и мастер студије завршила је на одсеку сликарства, на Факултету ликовних уметности у Београду. До сада, имала је две самосталне изложбе а  излагала је на 45 групних изложби,  2020. осваја прво место за акварел на Бијеналу Акварела у Београду.

Инспирацију за назив изложбе проналази у роману ,,На Земљи смо накратко предивни“ Оушн Вуонг, појам ,,Кипука“ представља комад земље који остаје поштеђен након изливања лаве, чиме се ствара ,,острвце“ које има важну улогу као уточиште за биљке и животиње након ерупције вулкана. Марија Чолић та острвца тумачи као ,,острвца смисла егзистенцијалне тескобе“.

За подлогу користи стакло у комбинацији са тушем и акварелом, док јој мотив коњска фигура коју сматра отклоном од стварности.

Реч аутора изложбе: ,,Урањање  у апстрактне, мада јасне и читљиве форме, допринело је ескапистичком осликавању архитектуре мисли, бар за неко време ослобођене свега угрожавајућег, мрачног и тривијалног.“

Фото: Задужбина Илије М. Коларца

Додај коментар: