Scroll Top

Серија трибина о стању и перспективама популационе политике и политике равноправности полова у Републици Србији

serija-tribina-o-stanu-i-perspektivam
Сличне теме

Фонација Дајане Пауновић  је организовала радни доручак  у циљу сабирања  утисака за претходну годину, али исто тако најаве нових пројеката, акција и како из Фондације воле да кажу најаве плана и програма рада на терену који их очекује у наредном периоду.

У сарадњи са локалним самоуправама Фондација је покренула серију јавних дијалога са грађанима који ће се у форми трибина одржати у 15 општина широм Србије. Циљ јавних дијалога јесте да се грађанима приближе подстицајне мере које држава доноси на пољу популационе политике и економског оснаживања посебно угрожених група жена.

– Данас ћемо сабрати утиске али и представити све оно што смо радили и што планирамо да урадимо током ове године. Наш циљ је промена друштвене климе на боље и мислим да смо то успешно радили протекле године а верујем да ћемо ове године бити још успешнији. У наредна два месеца чека нас низ јавних трибина по читавој Србији, односно друштвени дијалог на тему родне равноправности у Србији, причаћемо о тренутном стању али и о перспективама и шта све можемо још урадити како бисмо побољшали стање. Наше државне институције су препознале родну равноправност, социјану и популациону политику као нешто веома важно и што је виско позиционирано, зато се надам да ћемо заједничким снагама успети да дођемо до циља, то је и најважније, указала је Дајана Пауновић, оснивачица Фондације која носи њено име.

Она такође истиче да се у јавности доста често говори о постојећим проблемима, а да у сенци остаје оно што је до сада урађено како на пољу популационе политике тако и на пољу политике родне равноправности.

– На трагу онога што је Фондација радила прошле године, а сада ће бити годину дана од оснивања Фондације, ми настојимо да промовишемо пре свега државне мере популационе политике и политке родне равноправности али уједно и онога што цивилни сектор може да уради, у синергији са државом. Управо због тога Фондација организује 15 јавних дијалога у форми трибине широм локалних самоуправа, које ћемо одржати у наредних месец и по, до два месеца. Циљ је да се оне подстицајне мере које држава даје у области популационе политике и у области равноправности полова, да их представимо грађанима на терену, јер смо приметили да често мере које држава даје уопште не стигну до крајњих корсника јер су они или слабо информисани или непознају процедуре како да приступе тим средствима која им стоје на располагању. Управо зато, кроз јавни дијалог, желимо да приближимо грађанима и шта им стоји на располагању и како да аплицирају, како да ураде или бизнис план или конкурсну документацију. Популациона политика је решење демографских проблема које имамо и од суштинског значаја за будућност друштва  наше нације и наше земље, истиче председник управног одбора Фондације, Марко Матић.

Фондација покреће серију трибина како би грађани на локалу били упознати са свим аспектима ових животно важних тема. Серија јавних дијалога са грађанима почиње трибинама у Зрењанину, која ће се одржати 8. фебруара у згради општине са почетком у 13 часова и Лозници која ће бити одржана 9. фебруара у Центру за културу ,,Вук Караџић“ са почетком у 18 часова.

Фото: Борба

Додај коментар: