Scroll Top

Отварање изложбе СТАВОВИ И ФОРМЕ: Уметност као форма мишљења

otvarane-izlozhbe-stavovi-i-forme-umet
Сличне теме

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Отварање 8. јула 2022. године у 18 часова

Кустоси изложбе:

Мирослав Карић, кустос Музеја савремене уметности Београд

Небојша Миленковић, музејски саветник Музеја савремене уметности Војводине

Уметници:

Павле Бановић, Милица Билановић, Виктор Цвејић, Катарина Јовановић Аллфа, Лука Личина, Немања Миленковић, Константинос Пателис Милићевић, Тијана Петровић и Адриен Ујхази

Узимајући за полазиште неке од теза чувене, историјске изложбе Живиш у својој глави: Када ставови постану форме Харалда Земана из 1969, свакако најславније изложбе уметности какву данас познајемо – поставка Ставови и форме жели да одговори на питање/дилему да ли су, и у којој мери, искуства нових уметничких пракси 1960-их и 1970-их присутна у схватању уметности аутора млађе генерације (старости до 30 година).

Изабрани радови Павла Бановића, Милице Билановић, Виктора Цвејића, Катарине Јовановић Аллфе, Луке Личине, Немање Миленковића, Константиноса Пателиса Милићевића, Тијане Петровић и Адриенн Úјхáзи фокусирани су, пре свега, на менталне пропозиције дела. Било да је реч о видео-радовима  (Билановић, Јовановић Аллфа, Бановић, Петровић), радовима заснованим на ауторским стејтментима (Цвејић, Миленковић, Личина, Јовановић Аллфа, Петровић), инсталацијама у или са материјалом (Пантелис Милићевић, Билановић, Úјхáзи, Миленковић, Јовановић Аллфа), кретањима у домену иматеријалног (Цвејић) те радовима конституисаним у међуодносу са самим простором Галерије – легата Милице Зорић и Родољуба Чолаковића и његовим учитаним предисторијама (Бановић, Úјхáзи, Пантелис Милићевић), изабрани уметници и уметнице су, у формалним истраживањима језика уметности, често у дијалогу са собом и властитим претходно оствареним радовима али и са могућим контекстима уметности, природе и друштва данашњице – њиховим опсесијама, наметнутим вредностима, једнако колико и лимитима, ограничењима и аномалијама. Артикулисањем питања и(ли) одговора о позицији уметности и уметника данас, као и  њиховом претпостављеном друштвеном статусу – изложени радови, поред самог стварања, акценат стављају на процес мишљења уметности. Изложба Ставови и форме у премијерном издању отуда има поднаслов Уметност као форма мишљења.

Осврћући се на праксе присутне у властитим институцијама – везане за континуирана праћења млађе и најмлађе сцене, које такође сежу у ране седамдесете – аутори изложбе Мирослав Карић и Небојша Миленковић намеравају да она постане традиционална, тако што би се једне године одржавала у продукцији МСУ Београд а следеће у МСУВ у Новом Саду.

Уместо пуке презентације, поставком али и кроз пратећа дешавања, кустоси ће покушати да креирају изложбу-догађај. Платформа за размену мишљења и енергија где, у коначном исходу, сама изложба функционише као аутономан уметнички ентитет чијим саставним елементима постају време, околности, вредности, фрустрације, искораци, границе…

Додај коментар: