Scroll Top

Отварање изложбе Луке Трипковића у Ликовној галерији Коларца

otvaranje-izlozbe-luke-tripkovica-u-likovnoj-galeriji-kolarca
Сличне теме

У Ликовној галерији Коларчеве задужбине у уторак, 17. јануара у 19 часова биће отворена изложба “Мора да је био неки стварно диван сан” Луке Трипковића.

Ово није кућа (Из текста филозофа Ивана Миленковића)

Идеја калифорнијске куће није уписана у слику калифорнијске куће, као што ни палма у дворишту калифорнијске куће није уписана у идеју палме испред калифорнијске куће, јер идеје припадају идеалном поретку и довршеним значењима, док се слике супротстављају идеалном поретку бића и хијерахијском поретку стварности. Управо нас тиме изазивају слике Луке Трипковића. Геометрија и геометријски облици, због тога, својеврсне су шифре које нас позивају на тумачење из којег је искључено наше знање геометрије, а углови и перспективе нису ту да би нас, својом геометријском неумољивошћу, упутили на стварност идеја које би, верујемо, слици морале да претходе – калифорнијске куће настале су крајем четрдесетих година двадесетог века као социјални пројекат за јефтино, а удобно становање – већ да би нам понудили одгонетку слике у истом покрету у којем нам, уместо познатих призора, нуде шифре. У шифри се налази њена одгонетка.

Лука Трипковић рођен је 1989. године у Ваљеву. Дипломирао је и докторирао на Факултету ликовних уметности у Београду. Тренутно је запослен на истом факултету. Објавио је два романа који су запажени од стране НИН-овог жирија, а текстови су му објављивани у Недељнику, француском L’OBS , америчком  Newsweek. Повремено пише за недељник Време. Радови му се налазе у приватним и јавним колекцијама у земљи и иностранству.

Изложба ће бити отворена до 4.2.2023. радним данима од 10 до 20, суботом од 10 до 16 часова

Додај коментар: