Scroll Top

Отварње изложбе ,,Борови, пољупци и звезде“ Сање Црњански у Ликовној галерији Коларчеве задужбине

otvarnje-izlozbe-borovi-poljupci-i-zvezde-sanje-crnjanski-u-likovnoj-galeriji-kolarceve-zaduzbine
Сличне теме

Изложба ,,Борови, пољупци и звезде“ Сање Црњански биће отворена у уторак, 28. маја у 19 часова у Ликовној галерији Коларчеве задужбине

Испред атељеа налазио се предиван бор. Део крошње скоро да је додиривао прозор, док је други плутао као облак. Иглице су формирале облике сличне звездама, а чак и најмања промена светла откривала је нова сазвежђа. Стабло, необично право кад је ово биће у питању, деловало је да се као стрела зарило у земљу и освојило простор. Атеље се налазио у шуми, на раскршћу окруженом дрворедима кестенова и борова. С једне стране се уздизало брдашце, с неуређеним, шумским тлом, док се с друге простирао уредно одржаван травњак. Раздвајала их је стаза која је нестајала у мрежи грана скривајући хоризонт, што је цео призор чинило несагледивим.

Растанак са тим призором је учинио да се усудим да покушам да га насликам и понесем са собом. Случајно или намерно, део стазе изнад ког сам га посматрала остао је недовршен, и често сам му се на слици враћала. Истовремено, изван слике, стаза ме је водила у неки нови, непознат простор. Срећом, у близини су се налазили други предивни борови. На први поглед помало незграпни, с потпуним одсуством симетрије изгледали су као да плешу. И поред безброј стаза око њих, једина непознаница тог призора постојала би можда тек у првом тренутку, док не препознам мелодију која их покреће.

А тада би цео простор постао подијум за игру. У сопственом ритму, крошње би пловиле у загрљај једна другој, небу, Месецу, свему. Њихове иглице би се укрштале у пољупце из којих су се рађале звезде, и цео простор, са свим непознаницама, прекрила би нежност.

Сликањем по природи, по сећању и, коначно, по осећају, заплесала сам са предивним бором у ,,освајање“ непознатог простора. Стаза без почетка и краја утопила се у подијум за игру где нема места за лоше успомене и бриге због будућности, постоји само тај тренутак и музика која управо почиње.

Сања Црњански

Изложба ће бити отворена до 8. 6. 2024. радним данима од 10 до 20, суботом од 10 до 16 часова.

Фото: Промо

Додај коментар: