Scroll Top

ОТВОРЕН 24. НОВОСАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ

otvoren-24-novosadski-dhez-festival
Сличне теме

Велико отварање 24. издања Новосадског џез фестивала обележило је до сада незапамћено интересовање публике. У распродатом Српском народном позоришту, које је уз специјалне визуелне ефекте било обојено у знаку џеза и музичара, на сцени “Пера Добриновић”, уз посебну сценографију наступили су Биг Банд РТС-а и Стјепко Гут и Николов-Ивановић Undectet & Magic Malik. Манифестацију је свечано отворио члан градског већа за културу, Далибор Рожић који је изјавио да му је драго што Културни центар, Управа за културу и град Нови Сад у континуитету негују џез културу више од две деценије у Новом Саду.  Рожић је нагласио да му је драго што је публика дошла у толиком броју.

Овогодишњи џез фестивал представиће палету испреплетаних музичких жанрова базираних на џез музици и неке од најпопуларнијих састава и светски прослављене музичаре регионалне џез сцене. Модеран, класичан, несвакидашњи и квалитетан џез на сцену Српског народног позоришта доносе музичари из Србије, Норвешке, Француске, Италије, Чешке, Канаде, Аустрије, Луксембурга, Литваније, Швајцарске… Наставља се и традиција Новосадског џез фестивал, па ће тако специјалну посластицу приредити Хоусе Банд уз Јам сессион у Позоришном клубу Трема, сваке вечери након концертног програма.

На прагу 75. рођендана оркестра четврта генерација београдских бигбендаша и даље суверено доминира овдашњом џез сценом. Предвођени регионалним трубачким capo di tutti i capi Стјепком Гутом, фестивал ће отворити програмом Трибуте то Тхад Јонес, концетрованом похвалом једном од најутицајнијих трубача, композитора, аранжера и бендлидера друге половине XX века. Николов-Ивановић Undectet & Magic Malik, једанаесточлани бенд, предвођен пијанистом и аранжером Владимиром Николовим и бубњарем Срђаном Ивановиц́ем, спаја џез традицију са несвакидашњим приступом аранжирању.

Другог дана фестивала, музички сладокусци ће имати прилику да уживају у музици коју доноси Нилс Петер Молваер а који је један од најистакнутијих извођача електроакустичне музике, у 20 часова и Јован Маљоковић октет и камерни оркестар Роберта Лакатоша у 21 час.

У петак, 28. новембра у 20 часова наступиће Јожеф Фечо квартет, Александар Узелац Трио у 21 час и Владимир Самарџић Трио у 22 часа.

Овогодишњи Новосадски џез фестивал затвориће ЈаззXцханге феат. Бојан З у 20 часова и Chico Freeman’s Trio Exotica у 21 час.

Фото: КЦ Нови Сад

Додај коментар: