Scroll Top

Отворен десети СОМУС

otvoren-deseti-somus
Сличне теме

Јуче је у Градској кући Сомбор пред препуном салом отворен X јубиларни СОМУС. На отварању је госте и верну публику поздравила Весна Шашић директорица КЦ “Лаза Костић” испред организатора рекавши:

„На наш први велики јублеј, подсетила бих публику и сараднике да је фестивал добитник награде „Музика класика” за 2017. годину у категорији Музички фестивал од регионалног значаја. Управо из тог разлога, наша заједничка обавеза је да константно унапређујемо СОМУС. У ових десет година искристалисао се циљ Фестивала, а то је, поред промоције класичне музике, децентрализација. Наша визија се огледа у томе да понудимо озбиљну музику што ширем аудиторијуму. Учешћем великог броја респектабилних уметника из земље и света, који су постали и пријатељи фестивала, и који кроз свој јединствени израз нуде сомборској публици нове интерпретације класичне музике, ту мисију смо испунили. Публика континуирано прати наш рад, а она је, на концу, најрелевантнији фактор са којим Сомборске музичке свечаности добијају свој пун смисао и сјај”.

Михајло Зурковић, оснивач и уметнички директор СОМУС-а се захвалио уметницима који су својом емоцијом и учешћем свирајући ексклузивне програме припремљене само за Фестивал чинили да СОМУС расте и да постане препознатљив не само у Србији, него и у регион. Неки од уметника су долазили по више пута на СОМУС, попут Александра Маџара коме је ово други наступ на Фестивалу, док је Бојану Зулфиркапашићу трећи. Михајло Зурковић није могао да се не осврне на почетке Фестивала и на велику просветитељску улогу Душана Трбојевића који је основао Сомборске музичке вечери на којима је потекао СОМУС, коме је на првом концерту Рита КИнка посветила компонзицију Ођеци Василија Мокрањца, са чијим акордима је започео Фестивал, а која је као гост била на отварању овог јубиларног издања.

Част да отвори СОМУС припала је дугогодишњем пријатељу СОМУС-а пијанисти Александру Маџару, који је у концерту под називом “Сусретања” програм отворио композицијом В. Берда Њалсхинган, композитора 17. века, да би заједно са британским виолончелистом Адрианом Брендлом одсвирао К. Дебисија Сонату за виолончело и клавир, Р. Шумана: Фантастични комади оп. 73, Л. ван Бетовена: Соната за клавир и виолончело оп. 5, бр. 2 и Ф. Шопена: Интродукција и бриљантна полонеза оп. 3. Адриан Брендл је сам одсвирао као додатак овом програм четири композиције савременог мађарског композитора Ђерђа Куртага, под називом “Знакови, игре и поруке” од којих је једна од њих посвећена Џону Кејџу.

У наставку вечери је наступио џез пијаниста Бојан Злфиркапашић у делу програма “Афтер парти” где смо имали прилику да га видимо у неуобичајеном издању акустично-електронском и у веома инспиративној интерпретацији његових компонзиција.

Другог дана СОМУС-у су на програму кларинетиста Мате Бекавац (Словенија), виолинисткиња Маиред Хики (Ирска) и пијаниста Пер Рундберг (Шведска), уз камерни оркестар провокативног назива „ФБ банда” састављен од најеминентнијих музичара словеначких оркестара. Први концерт овог ансамбла на овогодишњем фестивалу програмски је оријентисан ка композитору В. А. Моцарту, његовим савременицима, као и модерним композиторима која су своја дела компоновали инспирисани стваралаштвом великог композитора, између осталих и нашег Академика Ивана Јевтића, па концерт носи назив „Моцарт данас“.

Фото: Катарина Фишић

Додај коментар: