Scroll Top

Отворена изложба Васко Попа- Далеко у нама

otvorena-izlozhba-vasko-popa-daleko-u-n
Сличне теме

Данас у 13 часова у Галерији Атријум у Кнез Михајловој 56, отворена је изложба под називом Васко Попа- Далеко у нама, настала поводом сто година од песниковог рођења. На отварању изложбе представљен је и зборник „Сазвежђе Васка Попе“ који је поводом јубилеја приредио проф.др Михајло Пантић. Изложба визуелно приступа делу Васка Попе на један иновативан начин. Чине је 23 паноа великог формата, превасходно кружног облика, који асоцирају на чувене Попине симболичне кругове. На паноима су приказани одломци из најзначајнијих текстова посвећених Попином стваралаштву, одабране Попине песме које осликавају његову поетику, фотографије, цртежи, рукописи и друга грађа. Захваљујући Архиву САНУ у ком се налази заоставштина Васка Попе у изложбу су укључени и архивски материјали који до сада нису били доступни широј јавности. Изложбу прати обиман каталог. Присутнима су се обратили аутори изложбе Бојан Кундачина и Марјан Маринковић, приређивач зборника проф. Др Михајло Пантић и Јасмина Нинков, директор Библиотеке града Београда.

– Библиотека се годинама у назад труди да поводом неких значајних јубилеја да свој допринос скретању пажње на одређеног писца или књижевну појаву, феномен. Ове године сигурно нисмо могли да заобиђемо чињеницу да је она заправо стогодишњица од рођења Васка Попе, класика модерне српске поезије, чије песме идаље живе, иако је он отишао са овог света. – речи су којима је Кундачина свечано отворио изложбу и поздравио све присутне, након чега је други аутор, Марјан Маринковић објаснио симболику којом је изложба рађена. Обраћање је закључио читајући одабране стихове Попине најлепше поезије. Директор Библиотеке града Београда, Јасмина Нинков истакла је колико се Библиотека града у последњих годину дана естаблирала у домаћој али и европској културној јавности.

– Постоји велико интересовање за наше писце и стварање изложби о њима, које су постале прави репрезент наше књижевности и наших писаца у свету, захваљујући креативним и талентованим колегама и колегиницама из Библиотеке града Београда. Велики број наших изложби кренуо је путем света, због чега сматрам да ће и ова изложба, због своје ефектности и ликовне и садржајне комуникативности, достићи велики успех и кренути даље путем Србије и региона – закључила је Јасмина Нинков.

Фото: Часопис Борба

Додај коментар: