Scroll Top

Отворена овогодишња „Летња треперења“ у Галерији Новембар

otvorena-ovogodishna-letna-treperen
Сличне теме

У београдској Галерији Новембар отворена је традиционална летња групна изложба под називом “Летња треперења: Град”. Ове године на изложби наступа десет уметница и уметника чији радови, на тему града, градских предела и пејсажа, причају из различитих перспектива, “од живота у усијаном граду, до предаха од истог, од морских предела до собних вентилатора”, објашњава кустоскиња Галерије Новембар Ана Симона Зеленовић:

“Неки од њих проблематизују саму тему живота у граду лети, док други приступају томе шта је предах од онога што је непромењива ситуација за младе људе који осећају да желе тај живот, али са друге стране им је тешко и знају шта су изазови великог града. Видимо и призоре ескапизма, у морским пределима, базенима, сладоледима, вентилаторима. Са једне стране изложба јесте стандардни предах у Галерији Новембар, али са друге стране је изазов да се размисли о неким потенцијалним потешкоћама, проблемима, тензијама које један град лети може да изазове“, рекла је она.

Овогодишња “Летња треперења” представљају радове, Милутина Марковића, Павла Бановића, Снежане Златковић, Софије Пашалић, Кемила Бектешија, Марка Брогана, Небојше Yамасаки Вукелића, Горане Бачевац, Марије Аврамовић и Стјепана Јукића. Све радове обележава видна шароликост у приступу теми што је, како сами уметници тврде, најлепши део групне изложбе попут ове.

“Оно што је мени лично занимљиво на овој изложби и што ми је драго јесте што имам прилику да излажем са људима чији се радови доста разликују од мојих, и занимљиво ми је на који начин су кроз тематику града и истраживања града кроз уметност кустоскиње успеле да обједине доста различитих медија и људи. До својих радова долазим кроз интуитивно истраживање, белешкама или фотографским или текстуалним, и када уочим да се мотив понавља проматрам који би био најбољи медиј и начин да представим одређену тему или је закомпликујем” објашњава уметник Павле Бановић.

Изложба “Летња треперења: Град” отворена је до 31. јула, а Галерија Новембар најављује богат летњи програм који ће бити настављен дуалном изложбом регионалних уметница Алме Гачанин и Анастасије Павић, наведено је у саопштењу.

Фото: Промо

Додај коментар: