Scroll Top

“Сузовача” Дее Џанковић у Галерији Монолог

suzovacha-dee-dhankovi-u-galeriji-m
Сличне теме

Самостална изложба “Сузовача”, уметнице Дее Џанковић отвара се 08. јула у 19 часова у Галерији Монолог у Цетињској 15, у Београду Деа Џанковић у своме раду истражује један посебан друштвени конструкт унутар кога се одиграва одређени облик вербалне интеракције. Током њене изложбе, галерија Монолог ће одражавати кафану, важно језгро друштвене интеракције у Србији.

Кафана је место где одлазимо да би се ослободили, то је окружење које охрабрује емоционалне изливе, викање, плач, физичке обрачуне, признања, покајања и ломљаву стакла. Један од кључних састојака ове јединствене атмосфере је ракија. То је уље које подмазује овај непредвидиви мотор емоција. Назив “Сузовача” се односи на централни уметнички рад поставке на изложби, флашу ракије направљене од суза. У овом случају, суза Дее Џанковић.

Слана метафора за флаширане емоције. Назив изложбе и њен централни рад су настали као игра речи, од типичних назива за ракију у зависности од укуса, и суза као њеног кључног састојка. Штавише, она представља специфичну формулу која спаја сузе и алкохол облик течности која може да се конзумира.

Фото: Промо

Додај коментар: