Scroll Top

“Отворени предели – Фестивал иновативног филма Рудник”

otvoreni-predeli-festival-inovat
Сличне теме

Прво издање међународног филмског фестивала “Отворени предели – Фестивал иновативног филма Рудник” биће одржано предстојећег викенда, од 29. јула до 31. јула у Дому културе „Војислав Илић“ на Руднику.

Ова манифестација посвећена је приказивању и промовисању храбрих и неконвенционалних кратких и средњеметражних (до 50 минута) документарних, експерименталних и хибридних филмских форми, као и њихових ауторки и аутора.

У такмичарском програму биће приказано 18 филмова аутора из 13 земаља – Холандије, Шпаније, Велике Британије, Финске, Италије, Србије, Аустрије, Немачке, Француске, САД, Индонезије, Канаде и Колумбије. Улаз на све пројекције је слободан. Свих 15 филмова из иностране продукције имаће своје српске премијере на фестивалу. Ова остварења претходно су приказивана на неким од најзначајнијих светских фестивала.

Филмови ће се надметати, у оквиру једног обједињеног такмичарског програма, за главну награду фестивала „Запис“ и Специјалне похвале које додељује трочлани жири који чине истакнути српски и регионални документаристи – Кумјана Новакова, Теа Лукач и Горан Девић.

Поред такмичарског филмског програма који ће бити приказан у сали Дома културе “Војислав Илић”, овогодишње издање фестивала посетиоцима нуди и специјалну пројекцију и презентацију одабраних филмова младих ауторки и аутора из Србије и региона, насталих у оквиру радионице чувене француске школе документарног филма Атеље Варан у Београду, као и мастерклас Марка Грбе Сингха, уметничког директора фестивала Белдокс и редитеља филма „Рампарт“ на тему „Сећања, снови и простори“.

Фото: промо

Додај коментар: