Scroll Top

Овације за комад „У тишини ноћи“

ovacije-za-komad-u-tisini-noci
Сличне теме

Балетске звезде Лусија Лакара и Метју Голдинг: „Београдски фестивал игре нам је најважнији фестивал на свету”

У још једној распродатој сали у низу, синоћ је у оквиру 20. Београдског фестивала игре одигран комад У тишини ноћи неприкосновених балетских звезда Метјуа Голдинга и Лусије Лакаре који су испраћени вишеминутним овацијама, повицима „браво” и звиждуцима одушевљења, а међу присутним званицама ове вечери је био и амбасадор Европске Уније Емануеле Жиофре.

-Београдски фестивал игре је за нас најважнији фестивал на свету. То нам је био први фестивал на ком смо представили свој рад и ту се осећамо као међу својима. Надамо се да ћемо и нашу следећу продукцију приказати баш овде, рекао је Метју Голдинг на свечаном коктелу уприличеном након изведбе комада.

Канадски играч је са својом животном и сценском партнерком, Шпанкињом Лусијом Лакаром, још једном распаметио београдску публику. Након прошлогодишњег дуета Фордландија, који је добар део гледалаца оставио у сузама, њихов најновији комад, У тишини ноћи, дирљива прича о трагичној љубави, многе је оставио без даха.

У тишини ноћи комбинује филмске сцене, у којима видимо двоје љубавника у флешбековима, и њихов наступ уживо, у садашњости, где се преплићу стварност и фантазија. Цела прича одвија се средином прошлог века, оживљеном музиком бендова The Ronettes, Five Silks, The Righteous Brothers и шансоњерком Едит Пјаф. Метју Голдинг, коме је ово први кореографски подухват, напомиње да је комад почео да ствара управо од музике.

-Одрастао сам на хитовима 50-их и 60-их које су слушали моји родитељи. То време у мени буди неку носталгију и романтику. Мислим да су људи тада били присутнији него данас, говори Метју.

Инспирисале су га, додаје, оне животне ситуације и тренуци који нас мењају заувек. То смо нарочито осетили у време пандемије када смо морали бити раздвојени од вољених особа или смо заувек остали без њих.

„Хтео сам да покажем како можемо да осетимо некога близу себе било да је ту или да више није са нама”.

Сем музике, било му је веома важно да и кореографија и прича имају смисла, јасан почетак и крај.

„То се данас ретко нуди. Већина не жели да вам исприча целу причу, већ прибегава апстракцији”, констатовао је Голдинг.

У циљу причања таквих прича, са Лусијом Лакаром и још десеторо играча основао је компанију Голденлак са седиштем у Баскији.

-У октобру ћемо у Билбау имати премијеру комада Изгубљена писма и волели бисмо да се са њим вратимо у дивни Београд и на Фестивал игре. То је комад са другачијом динамиком, јер су сада ту и други играчи који су унели своје стилове и мало продрмали Лусијин и мој речник, истакао је уметник.

Још једном је, за крај, изнео похвале на рачун фестивала:

„Срећан вам 20. рођендан! Капа доле за сав труд и упорност да доведете пред публику само најбоље са светских балетских сцена”.

Пре оснивања своје компаније, Метју и Лусија били су звезде у бројним трупама. Лусија Лакара била је примабалерина Баварског државног балета, играла је за Балет Сан Франциска, Национални балет Марсеља… На Гала концерту светских балетских звезда у Санкт Петербургу 2011. проглашена је за играчицу деценије, а за изведбу у комаду „У тишини ноћи” добила је најважнију шпанску награду за сценске уметности, Премио Маџ за најбољу балетску интерпретацију у 2022.

Метју Голдинг, кога је британски „Стандард” назвао „Бредом Питом балетског света”, не само због дечачког шарма већ и угледа у својој професији, био је првак лондонског Краљевског балета, члан балета Сан Франциска, Хонг Конга и Дортмунда, Националног балета Амстердама, Америчког балетског театра…

Додај коментар: