Scroll Top

Пчелињим воском против пластике

pchelinim-voskom-protiv-plastike
Сличне теме

ВОШТАНЕ КРПИЦЕ И ВРЕЋЕ, ПРИРОДАН НАЧИН ЗА ПАКОВАЊЕ ХРАНЕ

Давид Стокић осмислио јединствено решење које доприноси смањењу коришћења штетних пластичних кеса

Када је тешко нешто ново осмислити, онда обично најбоље решење треба потражити у природи. Ова је мисао инспирисала Давида Стокића, који је изумео воштане крпице и корпице које знатно доприносе смањењу коришћења штетних пластичних кеса. Стокићево решење, које доприноси очувању животне средине, направљено је од 100 одсто памука и природог пчелињег воска, биораз- градиво је и употребљиво и до годину дана.

– Све је почело од наше иновативне играчке Меденог Меде, који у себи садржи слој од пчелињег воска. Развојем те играчке почели смо у великој мери да се интересујемо за пчеле, пчелиње производе и восак. Видели смо да се у неким европским државама користе воштане крпице и вреће и желели смо да и ми пробамо да направимо ове производе, да коначно заменимо пластику – објашњава Стокић за Борбу почетну идеју.

ФОТО: ПРЕДРАГ ПЕТКОВИЋ

Према његовим речима, воштане крпице и вреће представљају еколошку замену за пластичну фолију.

– Проблем је што пластика, практично, никада не нестаје, а посебан проблем предстаља микропластика, која улази у наш крвоток и оштећује нам органе. С друге стране, наше воштане крпице представљају практичну и природну алтернативу за паковање и чување хране. Ми верујемо да једноставни и мали кораци креирају суштинску промену. Елиминисање пластичног отпада са наше планете је огроман задатак, а промена навика паковања хране може се догодити сваког дана помало – наводи Стокић.

У воштане крпице и вреће може се спаковати све, од воћа и поврћа до пекарских и других производа.

– Једноставно, умотајте сир, пршуту или хлеб, покријте посуду или спакујте ужину за школу или за посао. Храна дуже остаје свежа јер, иако је прекривена, она дише, тако да ће хлеб остати дуже свеж и мекан, пола авокада неће поцрнети, першун ће остати свеж неколико дана. Топлотом руке крпица се обликује око посуде и тако се прекрива, па се може ставити и у фрижидер – објашњава саговорник Борбе.

С почетка текста поменута иновативна играчка Медени Меда настала је из жеље Стокића да његово троје деце имају здраву играчку, која не штети природној средини.

– Меда садржи природни пчелињи восак и има антибактеријски ефекат, па је веома погодан за бебе. Такође, ово је прва плишана играчка чији облик се прилагођава притиску прстију, што помаже да бебе кроз игру развију моторичке способности. Специфичан мирис воска има умирујуће дејство, што омогућава бебама да лакше и безбрижније прођу кроз период раста зуба – набраја Стокић.

Подсетимо, ова играчка је дизајнирана и производи се у Србији, а заштићена је и патентном заштитом.

аутор МИЛИЦА ДРАШКОВИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: ПРИВАТНА АРХИВА

Додај коментар: