Scroll Top

​Петнаести ,,Кустендорф“

petnaesti-kustendorf
Сличне теме

Петнаести „Кустендорф”, под слоганом „Раздирућа и чудесна лепота стварања”, са гостима и пред публиком, биће одржан од данас 6. маја до 10. маја 2022. године у Дрвенграду, а у организацији продукцијске куће „Раста интернешенел” и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Мећавник града. Млади филмски ствараоци и великани светског ауторског филма биће у фокусу и овогодишњег „Кустендорфа”.

Поводом сто година од рођења великог италијанског редитеља Пјера Паола Пазолинија, у оквиру ретроспективног програма биће приказани филмови овог аутора. Слоган фестивала реплика је из краткометражног Пазолинијевог филма под насловом „Шта су то облаци?”

Потпредседница владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић истакла је на конференцији за новинаре, поводом 15. „Кустендорфа”, да је овај фестивал посебан и да нема пуно у свету оних који славе ауторски филм.

Оснивач фестивала и редитељ Емир Кустурица истакао је да се „Кустендорф” одржава у времену где ништа више није као што је било и у коме свакодневно присуствујемо фрактури и лому душе, додавши да је фестивал почео и остао својеврсни уметнички азил.

У такмичарском програму 15. „Кустендорфа”, наћи ће се 15 филмова који истовремено добро представљају трендове у новијој продукцији краткометражних филмова, али се и издвајају по аутентичности ауторских визура и вештини израде. За награду златно, сребрно и бронзано јаје, такмичиће се аутори из Данске, Русије, Србије, Шпаније, Швајцарске, Немачке, Румуније, Француске, Северне Македоније, Израела, Португалије, Велике Британије, Словачке, Пољске.

Међународни жири чине: египатска редитељка Маријам Абу Оуф (Мариам Абоу Оуф), међународни агент за публицитет филмова Бригита Портије (Бригитта Портиер), редитељ и сценариста, Душан Милић и професор камере, стручњак за визуелне ефекте и визуелни уметник Иван Шијак.

Гости фестивала биће редитељи филмова у програмској целини „Савремене тенденције”, Омар Ел Зохаири и Жесика Женеи, као и продуцент филма „Повест о мојој жени” Фламињо Задра, док ће редитељ Асгар Фархади одржати онлајн радионицу. Награда фестивала „Дрво живота” биће додељена Петру Божовићу и италијанском глумцу Тонију Сервилу .

Посебан куриозитет фестивала биће ексклузивно емитовање првог теста „Кодакове” колор траке, који је настао пре једног века, 1921. године.

Фото: Промо

Додај коментар: