Scroll Top

Почела кампања: „Оснажена жена-јача породица!“

pocela-kampanja-osnazena-zena-jaca-porodica
Сличне теме

Удружење 3, 2, 1 – Србија истоименог пројекта од националног значаја, у сарадњи са Сектором предузетништа Привредне коморе Србије (ПКС) и Фондацијом Хумана срца, покренули су данас кампању Оснажена жена-јача породица

Циљ кампање је јачање економског положаја жена у друштву.

-У десет општина ћемо женама показати на који начин могу да аплицирају за средства, напишу бизнис план, и представити им све информације о томе шта држава и ПКС раде када је у питању економско оснаживање жена које је препознато као снажан ресурс запошљавања, изјавила је Бранислава Симанић, директор Сектора предузетништва ПКС.

Кампања је, додаје Симанић, само почетак сарадње са 10 општина, а у наредном периоду ће се наставити и у другим локалним самоуправама у Србији.

Данијела Васиљевић, оснивач и управитељ Фондације „Хумана срца“ наводи да жене и могу и желе да се економски оснаже али да им често
недостају информације и подршка те је Фондација у свој тим укључила и тим психолога и психијатара.

Далибор Катић, оснивач „321 Србија“ истакао је како је један од циљева пројекта економско и психо-социјално јачање породица, нарочито жена које су поред чињенице да су стуб породице, у мањим срединама у Србији и најбитинији фактор када говоримо о породичном бизнису оријентисаном ка туризму и пољопривреди.

Катић је изразио и задовољство због чињенице да су потенцијале пројекта препознали водећи људи у држави, првенствено председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић, затим министар туризмаж Хусеин Мемић, али и министар иностраних послова Ивица Дачић.

Др Ирена Ђорђевић, специјалиста психијатрије и психотерапеут, истакла је да је важно доћи до свих жена, посебно у руралним срединама, које нису у прилици да се благовремено информишу и да је од круцијалног значаја помоћ управим женама, а све са циљем да буду стабилне и независне како би својим предузетништвом ојачале капацитете читаве породице.


Жене ће добнити „Урбане фарме“

Током имплементације пројекта „Оснажена жена-јача породица!“ одређени број жена добиће на поклон „Урбане фарме“ што ће им омогућити да буду независне у снабдевању храном.

-У питању је мултифункционални одрживи систем помоћу којег ће жена постати мали предузетник и моћи да вишак који произведу пласирају на тржиште као допринос кућном буџету, указала је Драгана Неранџић из компаније CEE partner Urban farm.

Објашњава да „Урбане фарме“, могу да обезбеде довољне количине хране, односно, више него што је потребно породици, на пример, од 4.000 до 7.000 хиљада јаја годишње или више од 3.600 зелених салата током године и то на свега девет квадратних метара.


ПКС и 3,2,1-Србија потписали Меморандум о сарадњи

У току дана потписан је и Меморандум о сарадњи између Привредне коморе Србије и Удружења 3,2,1-Србија, ноциоса пројекта од националног значаја, а са заједничким циљем да се економски ојачају породице из мањих средина чије су основне делатности туризам и привреда, да се стратешки туристички пројекти у држави промовишу како у земљи, тако и у иностранству, и да се пружи сва неопходна помоћ малим произвођачима који желе своје производе да пласирају на домаћем и иностраном тржишту.


Фото: 3, 2, 1 Србија

Додај коментар: