Scroll Top

Игор Тодоровић представио колекцију „BELLA“

igor-todorovic-predstavio-kolekciju-bella
Сличне теме
Dodela Svetosavske nagrade

Волео бих да у будућности допринесем развоју науке и човечанству, али и...

Атеље Игора Тодоровића, представила је испред Платоа Crowne Plaza, колекцију под називом BELLA инпирисану небојом спектра белом

Бела је збир свих боја спектра али истовремено и не-боја, симбол деколорације и одсуства онога што перцепирамо бојом.

Бела је блештавило без тона и валера, она је спој електромагнетног спектра и отуда најчешће називана ахроматском.

Створена је од различитих интензитета примарних боја и рефлектује сјај, чистоћу али и негацију боје, и значаја свих других у спектру. Она такође просветљава сваку другу боју, претварајући је у умилне тонове и валере.

Бела представља врлину, месец међу планетама, у знацима зодијака знак Рака, јун каомесец, понедељак као дан у недељи, бисер међу драгуљима, воду, детињство до седме године,равнодушност у карактеру, љиљан међу цвећем, два код бројева и сребро код метала.

Бела је својеврсни окултни контејнер свих других боја и сјединитељ свих валера и тонова.

У људском животу је увек представљала симболику прелаза из једног у следећи живот.

У западноевропској традицији у пренесеном смислу симболике, је од 1840.године почела да бива неизоставна боја за венчаницу од када се краљица Викторија у дугој белој хаљини удала за принца Аберта.

Прва бела венцаница у Србији, била је венцана хаљина ћерке кнеза Милоша Петрије….

У у многим источњачким традицијама, рецимо у централном Јапану присутна још од раног средњег века, престављајући чистоћу и невиност, али и потребу за савршенством и перфекцијом.

Бела је и везана за светлост и небо. У хебрејском језику реч за бело је TCHELET, чије семантичко значење је јако блиско речима TICHLA (перфекција) и TACHLIT (испуњеност, поштовање).

У етимологији нашег језика има такође пре свега позитивна значења, алудирајући на чистоће и физичке и духовне , на невиност и блештавило.

Бела је и заједницка боја истока и запада и сталног циклуса зоре и сутона…

О колекцији

Отуда је бела почетна основа нове колекције која је естетски везана за све симболике које су део истраживања у припреми колекције, али и конструкцијих решења, елемената наслеђа и веома важног дела који се тиче поштовања укупне естетике коју модни потпис Атеље Игор Тодоровић носи.

Модели су израђени у најплеменитијим тканинама и престављају истраживање форме и конструкције али и додатних тонова утицаја беле, које уоквирује основна колоритна естетике целе колекције…..

О мисији….

Бело није само бело! У додиру са светлошћу се трансформише у боју духа и даха, постаје сунце и месец, постаје инспирација…

А инспирација би стала у следећих неколико речи за колекцију BELLA и нашу личну и интимну жељу да пошаљемо поруку универзалног заједништва и лепоте разноликости, савести и свести да потражња за бољим светом не престаје док год улажемо сву своју храброст и наду кроз посвећеност том циљу.

Инспирација нам је била храбра животна прича Светлане Слапак која пати од проблема са албинизмом и слабовидошћу од 98%.

Њена истрајност да учи, ради на себи, самостално корачајући кроз живот у цивилизацији визуленог, понукала нас је да прекоцимо баријере појавног и освојимо суштинске циљеве универзалиних вредности.

Привилегивани да је прихватила да нам буде заштитно лице и захваљујући пројекту BEMODEL кроз који пролази желимо да пошаљемо универзалну поруку да је највећа вредност бити човек , показати љубав, поштовање, пристојност и свест да смо сви вредни пођеднако и да свима припада лепота…

Отуда….

…. Елемент тактилног у животу слабовидих људи, начин је препознавања и освајања и усвајања света око њих.

У том смислу делови колекције имају елементе који се баве управо значајем додира и снаге чула додира, кроз избор тканина и занатских дорада које се налазе на одевним комадима у колекцији. Осећај и атмосфера су део идентитета на исто начин колико је и мода интимна и лична ствар….како каже једна мисао – управо ће лепота спасити свет.

Лепота је субјектвна, али и универзална, те у том смислу циљ је да универзалност модног језика поделимо и са онима који га не доживљавају манифестационо, него суштински. У том смислу привилегивани смо тиме да на путу ка том заједницком циљу, имамо за заштитно лице девојку која својом храброшћу, кроз борбу за део свог универзума, шаље поруку да има наде за неки бољи и лепси свет.

А како је и сам Аристотел рекао да је лепота најбоља препорука, онда је то разлог више да сви поделимо заједничку страст ка лепом, на разнолик и вишеслојан начин, какав је и хуманитет уопште.

Фото: Бојана Догањић, Ненад Карлић, Мадрина фото

Додај коментар: