Scroll Top

Подршка и охрабрење у тешким тренуцима

podrshka-i-ohrabrene-u-teshkim-trenutsim
Сличне теме

УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА УВЕК СА ДЕЦОМ

Удружење је основано 1991. за помоћ деци оболелој од рака и њиховим породицама

Удружење Увек са децом, за помоћ пацијентима са дечјег одељења Института за онкологију и радиологију Србије, основано је 1991, на иницијативу медицинског особља, грађана и родитеља деце оболеле од рака. Удружење је пролазило кроз различите периоде и активности, мењајући приоритете у складу с потребама, али циљ је остајао увек исти – да се деци оболелој од рака помогне на начин који је у том моменту најпотребнији.

– Увек смо се трудили да пратимо ситуацију, унапредимо свој рад, као и да дамо што већу подршку у зависности од времена у ком смо се налазили – каже за Борбу Милева Личина, члан организационог тима удружења. Kако наша хумана саговорница наводи, деведесетих година, у време кризе, санкција и немаштине, ова племенита кућа је можда имала и најтежи задатак јер су тада постојале потребе за лековима који су били преко потребни, а дефицитарни. Деценију након оснивања ситуација је била посве другачија: прве деценије 21.века биле су посвећене медицинским опремањем одељења на дечјој онкологији. Праћењем светских трендова и новитета, удружење је, уз помоћ људи великог срца, успело потпуно да модернизује дечје одељење у Пастеровој улици.

Установљене су и неке, сада већ сталне, акције попут оне “Да моја коса буде твоја коса”.

– Од септембра 2020, колико траје ова акција, израдили смо укупно 40 перика. Принцип је такав да грађани донирају косу, од које се праве перике за наше мале принцезе, којима је то веома значајно и, наравно, потпуно бесплатно. Перике су најзначајније у оном психолошком сегменту и не кажемо без разлога да је ово најхуманији пројекат јер не можете ни да замислите те осмехе девојчица које добију своју перику. Најсрећнији смо што су грађани препознали ову потребу и слободно можемо да кажемо да је ово наш најуспешнији пројекат – поносно наводи Милева.

Следећа од акција на којој ова предана екипа људи ради јесте куповина стана, односно “родитељског кутка”. Главна идеја пројекта је да се обезбеди смештај деци и родитељима који не живе у Београду, али се ту лече. Свакодневне и тешке терапије захтевају понекад боравиште у Београду чак и по два месеца, што многи родитељи не могу да приуште, а у “родитељском кутку” би могли потпуно бесплатно да бораве и осећају се као код своје куће.

– До сада је у постојећем “родитељском кутку” боравило 51 дете са својом породицом. Тренутно изнајмљујемо стан, а циљ нам је да га и откупимо у наредних пет година – каже наша саговорница.      

“Родитељски кутак” тренутно користи породица која је имала потребу да похвали не само постојање удружења и овог кутка, већ и психолошку помоћ и подршку коју овде добијају јер не пролазе само деца кроз тежак период, већ и они који им морају бити основни ослонац и водиља у овим тешким тренуцима.

Милева Личина
ФОТО: НЕБОЈША БАБИЋ

– С обзиром на то да колегиница Душанка и ја имамо децу која су се лечила од карцинома, потпуно разумемо родитеље, њихову бригу, дилеме и тугу и увек смо ту да их саслушамо, разумемо и охрабримо. Веома је важно да се и њима олакша овај болан процес – истиче Милева Личина. План удружења је да се акценат стави на процес рехабилитације, који је, нажалост, неоправдано запостављен. У том смислу постоји сарадња са хотелима на Тари и Kопаонику, који деци, уз пратњу једног родитеља, омогућују да потпуно бесплатно седам дана бораве и ојачају организам. До сада је чак 74 деце искористило ову рехабилитацију.

– Ова врста рехабилитације не само да је важна за њихов већ ослабљен организам већ је важно да се помере од своје средине и дишу један потпуно други ваздух и енергију. Од септембра планирамо и да формирамо групу деце која су се излечила, да на тај начин и они сами добију међусобну подршку, али и да могу да поделе искуства с децом која су тренутно на лечењу – наводи Милева. Поводом три деценије постојања ове институције организоване су многе акције. Са Удружењем добрих људи Огњиште организовали су акцију под називом “Три милиона корака – за бесплатан смештај деци оболелој од рака с породицом”, на којој су прикупљена средства намењена за најам стана за читаву наредну годину. У адаптираном стану у Смиљанићевој улици сада могу да бораве четири породице истовремено.

У фебруару је у МТС дворани одржан концерт “Да мали борци победе тешке дане и остваре своје снове”, на ком су учествовали уметници великог срца. Том приликом удружење је добило и своју химну – “Дете од снова”, ауторке Бојане Машковић.

Волонтерски рад је добродошао

Милева апелује да не постоји мала и велика донација и да је свака битна. Деца рак не могу победити сама, али ако се сви удружимо и заједно делујемо, резултати ће сигур но бити бољи. Управо због тога, Удружење Увек са децом позива људе који су заинтересовани да помогну. Није све у материјалној помоћи и волонтерски рад је увек добро дошао. Зато, ако желите да помогнете, не оклевајте, већ своје слободно време утрошите на малишане којима ће то много значити. Постоји и могућност слања СМС на број 7175, који кошта 100 динара.

аутор МИЛИЦА ДРАШКОВИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: ЂОРЂЕ ТОМИЋ

Додај коментар: