Scroll Top

Покрајинска смотра фолклорног стваралаштва деце Косова и Метохије

pokrajinska-smotra-folklornog-stvar
Сличне теме

Дом културе “Стари Колашин” у Зубином Потоку, у суботу, 21. маја, по седамнаести пут био је домаћин “Покрајинске смотре фолклорног стваралаштва деце Косова и Метохије”, која је одржана у у великој сали Дома културе, а под покровитељством Канцеларије за Косово и Метохију и Општине Зубин Поток.

Ова традиционална културна манифестација окупила је више од 400 деце са  простора Косова и Метохије, који су на најлепши начин, песмом и игром, представили богато фолклорно наслеђе крајева из којих долазе. Учесници су смотру започели дефилеом улицама Зубиног Потока, а у ревијалном програму учествовала су и културно-уметничка друштва из Србије.

“Историја српске културе била би другачија, сиромашнија, ако бисмо изоставили културно-уметнички аматеризам, који је одувек био снажан елемент хомогенизације у друштву на различитим нивоима. Ако децу успемо да образујемо у том смислу да очувају идентитет кроз игру и песму, која је у основи сваке нације, онда нећемо бринути за будућност наше нације, за будућност света, јер у традицији су само лепе ствари и само оно што је вредност коју морамо да негујемо“, рекла је директор Дома културе „Стари Колашин“ Андријана Живановић.

Победник манифестације је КУД „Мокра Гора“, у категорији најбоља кореографија, док је нагараду за изворно стваралаштво понео  КУД „Звечан“.  У оквиру ове смотре организовано је и такмичење ликовних радова на тему “Ношња мог краја”, а за победника изабран је рад Немање Стевића из КУД “Косовски божур” Косовска Митровица.

Аутор: М.Перовић

Додај коментар: